Advent igéje életre kél…

Advent igéje életre kél…

Advent első vasárnapja a katolikus egyházi év és a karácsonyi ünnepkör kezdete, melyet idén november 27-én ünnepeltünk együtt Vízkeleten a helyi önkormányzat, az egyházközség, a Csemadok helyi szervezete és a vízkeleti lakosok közösségében.

Az adventi időszak a kereszténységben az Úr eljövetelére való várakozás, a lelki felkészülés időszaka Jézus születésének ünnepére. A hétköznapok pörgése mellett, melyben karácsonyi külsőbe varázsoljuk otthonainkat, tereinket, advent az ima, a befelé fordulás, a lecsendesedés időszaka. Hogy el tudjunk merülni a karácsonyi ünnepkör misztériumában, s hogy örömmel tudjuk fogadni a Messiást, ahhoz a lelkünket is meg kell tisztítani és fel kell díszíteni. Megtisztítani bűnbánattal és feldíszíteni jócselekedetekkel, szeretet cselekedetekkel. Ebben erősítette meg közösségünket a helyi Szent Anna római katolikus templomban tartott ünnepi szentmise, melyet Szlávik Antal lelkiatya celebrált. A megáldott és megszentelt adventi koszorún meggyújtottuk az első gyertyát – a HIT jelképét.

A szentmise után a lelkiatya a ministránsok és a vízkeleti lakosok gyűrűjében megáldotta és megszentelte a falu központját díszítő adventi koszorút is. A Csemadok Vízkeleti Alapszervezete mellett működő Harmónia Női Éneklőcsoport előadásában adventi énekek csendültek fel, majd Kubík Roland polgármester szimbolikusan meggyújtotta falunk koszorújának első adventi gyertyáját.

Otthonainkban is lassan az ünnep hangulata áthatja a mindennapokat, fellobban a gyertyák lángja, mely világosságot és reményt áraszt; a tiszta gyermeki lélek örömével telik meg a levegő.

Hírdetés

Márai Sándor gondolatait idézve:

Családi körben a nagyszülők és dédszülők emlékezetében visszarepülünk a régi idők karácsonyába, amikor csupán pár gyertya és cukor díszítette a karácsonyfát, alatta sokszor egyetlen, de megbecsült és féltve őrzött ajándékkal … mégis nagy fény ragyogta be a házat, mert hit, szeretet, egyszerűség és tisztaság lakozott benne.

BÉKÉS, ÁLDOTT ADVENTI VÁRAKOZÁST KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Vízkeleti közösségünk nevében:
Marafkó Mónika


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »