Advent első vasárnapja a Csemadokkal Dunasápújfalun

Advent első vasárnapja a Csemadokkal Dunasápújfalun

Sok községben szerveztek advent első vasárnapján rendezvényeket, gyertyagyújtást. Dunasápújfalun a Csemadok rendhagyó rendezvényt tartott, melyen Jaščeg Erzsébet kiállítását láthatták az érdeklődők, majd a régi karácsonyi szokásokat idézték fel és kézműveskedtek is.

November 27-én kiállítással és kézműves foglalkozásokkal várták a Csemadok-tagokat a helyi klubban Dunasápújfalun. A községben évtizedek óta nincs magyar iskola, a Csemadok alapszervezete évekig nem működött, de néhány éve egy fiatalokból álló vezetőség vette át az alapszervezetet és újraindult a munka. Azóta több, a magyar családokat megszólító eseményt tartottak.

Hírdetés

Majd a község krónikáját és két idősebb személyt idézve felelevenítette a régi karácsonyi szokásokat, hozzátéve, hamarosan napvilágot lát az a kiadvány, amelyben további régi szokásokról is olvashatnak majd. A jelenlévő idősebb Csemadok-tagok az ismertető után visszaemlékeztek a régi korokra, felelevenítették még a régi dűlőneveket is, visszaemlékezve, hol kinek volt a szőlője és a földjei, illetve melyik udvarokon volt kút, ahova a földeken dolgozók inni jártak.

Közben a gyerekek és az érdeklődő felnőttek is festettek, Jaščeg Erzsébet és Matus Balázs kifesteni való figurákat készített elő a gyerekeknek, míg Simon Tímea karácsonyfadíszek készítésére alkalmas anyagokkal készült, hogy minél színesebb legyen a kézműves foglalkozás.

(Neszméri Tünde/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »