Advent előtti körkép a fekete besorolású Érsekújvárból

Advent előtti körkép a fekete besorolású Érsekújvárból

A fekete besorolásban lévő Érsekújvári járásban mindkét oltóanyagot a lakosok valamivel több, mint 45 százaléka vette fel. Az ötven évnél idősebbek közül eddig a lakosok 62,69 százaléka kapott védőoltást. Érsekújvárban a legutóbbi hivatalos adatok alapján az ötven évnél idősebb lakosok 66 százaléka oltatta be magát. Városi körutunkon azt tapasztaltuk, hogy elsősorban az idősebb lakosok a kültéren is következetesen viselik az arcvédő maszkot, ritkán elegyednek szóba másokkal, csak szükség esetén mennek boltba.

Az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet tesztelőpontja az épület parkolójában működik. Szerda délelőtti látogatásunk során azt tapasztaltuk, hogy a vizsgálatra érkezőkön kívül elsősorban azok jöttek el, akik nem oltatták be magukat, de a munkaadójuk kéri a negatív tesztet. A kórházi parkolóban egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, az állóhelyek közti sáv is teljesen megtelt. Az egyik taxiszolgálat dolgozója elmondta, reggel óta szállítja ide a lakosokat, nagy a forgalmuk, mert sokan nem tartják biztonságosnak a tömegközlekedést és túl hideg van ahhoz, hogy kerékpározzanak. Akadt sorakozó, aki korábban átesett a betegségen, ezért teszteltette magát, de olyan is volt, aki oltásra készült, de influenzás lett. A kórház gyermekosztályának oldalsó bejáratánál működik az oltóközpont, éppen egy háromtagú család távozik az oltásról. Az oltóközpontot a szigorított intézkedések miatt egyre többen keresik fel a járási székhelyen, ők elsősorban az első oltást kérik.

Hírdetés

November vége felé rendszerint nem lehet már üres parkolóhelyet találni a külvárosban lévő bevásárló komplexumnál. Most több üres hely is akad, és több a tudatos, konkrét ruhaneműt, lábbelit kereső vásárló, mint a lézengő, nézelődő. Külön bejáratot nyitottak az érsekújvári Tesco bevásárlóközpont élelmiszer részlegére, valamint a bérleményben lévő virágboltba, ékszerboltba, ahová az oltottakat engedik be. A biztonsági őr elárulta, sokan elvétik a bejáratot, és rajta töltik ki a mérgüket. Végül kiballagott velünk a bejárathoz és elmagyarázta a rendszer lényegét, ami az itt látható táblából nem teljesen világos. A táblán a jobbra mutató nyílnál az áll, hogy Tesco, a balra mutatónál pedig hogy bérlemények, ebből nehéz arra következtetni, kinek mi a dolga érkezéskor. A közelben lévő Aquario bevásárlóközpont bejáratánál is ellenőrzik az érkezőket, a biztonsági szolgálat dolgozói csak az oltottakat engedik be. „Lehetséges, hogy mi túlélünk, de nem biztos, hogy ez minden boltnak sikerül” – áll az elektronikai árucikkeket kínáló bolt bejáratánál. A ruhaboltok, cipőboltok ajtaján csupa nagybetűvel tüntették fel az online rendelési elérhetőségeket, mert szeretnék megtartani a vásárlókat. A vevők többsége a boltból kijövet sem veszi le az arcvédő maszkot, és ugyanezt tapasztaljuk Érsekújvár belvárosában is.

A Szentháromság szobor köré idén is szeretnék elkészíteni az érsekújváriak az adventi óriáskoszorút és vasárnap közös gyertyagyújtásra készültek a város lakói. A városi hivatal dolgozóitól megtudtuk, más településekhez hasonlóan, minden tervezett programot az érvényes óvintézkedésekhez és előírásokhoz igazítanak. A város központjában a sétálóutcán talponállót nyitottak az egyik kávézónál. A pizzéria közelében ünnepi díszben pompázó faházikóból puncsot, forralt bort kínálnak, hangulatos karácsonyi dallamok szólnak, de nagyon kevesen járnak a sétányon.

A futárszolgálat furgonjaival csaknem mindenütt összefutunk, a futár elmondja, ha napi huszonnégy órán át hordanák szét a rendelt árut, akkor sem győznék időben, mert annyian vásárolnak árut rendelésre.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »