Adriai olajszállításokra szerződött a Mol

Adriai olajszállításokra szerződött a Mol

A Mol is kap kőolajat a horvát vezetékrendszerből a következő két évben egy frissen megkötött szerződés értelmében.

A horvát olajvezeték-üzemeltető Jadranski naftovod (Janaf) 500 millió kuna, azaz nagyjából 20,8 milliárd forint értékű megállapodást kötött a Mol csoporttal és a NIS szerb olajcéggel. Az orosz Gazpromnyefty többségi tulajdonában lévő NIS-szel idei, a Mol csoporttal 2018–2019-es olajszállításról és tárolásról állapodtak meg. A Janaf 80 százalékban a horvát államé, de a Mol irányítása alatt álló INA is résztulajdonos benne.

„A Molnak a dunai és a pozsonyi finomító ellátása miatt fontos, hogy kőolajhoz jusson Horvátország felől. Az elmúlt időszakban sokat romlott az Európába szállított urali kőolaj minősége, egyre magasabb a kéntartalma” – mondta lapunknak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Az orosz szabványban meghatározott sáv felső széléhez közelít az Ural típusú kőolaj kéntartalma, piaci hírek szerint egyes finomítók emiatt már az ár újratárgyalását, csökkentését kezdeményezik. A korábbinál magasabb kéntartalom azért probléma, mert a kénmentesítéshez sok hidrogénre van szükség, ami nagymértékben növeli a finomítás költségeit.

Pletser Tamás elmondta, hogy a Mol mind a százhalombattai, mind a pozsonyi komplexumában bármilyen típusú kőolaj finomítására képes.

Hírdetés

A Barátság kőolajvezetéken érkező Ural típus mellett a könnyebb és alacsonyabb kéntartalmú Brent fajta feldolgozására is alkalmas a két finomító. A Janaf az alternatív szállítási útvonal biztosítása miatt is fontos. Ennek a vezetéknek Szerbia és Bosznia-Hercegovina felé is van leágazása. „A Mol csoport az elmúlt időszakban kirkuki kurd kőolajat vásárolt többször, ez nehezebb, de olcsóbb, adott esetben kedvezőbb ezt finomítani, mint az urali típusút” – hangsúlyozta az elemző. A Molnak a Janaf hálózatából érkező kőolaj az alacsonyabb finomítási költségek miatt fontos. A cég 2020-ra a jelenlegi 25-ről 33 százalékra akarja növelni az Adrián keresztül beszerzett olaj részarányát.

– mondta az elemző.

A világ kőolajtartalékának nagy része egyébként nehéz kőolaj. Ezt részben az magyarázza, hogy az elmúlt évtizedekben leginkább a könnyű kőolajat bányászták ki, másrészt a világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező Venezuelában is nehéz kőolajból áll a már igazolt tartalék.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »