Adósságban fuldoklik a baloldal

Nemcsak a támogatottság hiányával, hanem súlyos adósságokkal is küzd az egykor eredményesebb napokat megélt baloldal. A csúcsot az elmúlt években kétmilliárdos adósságot felhalmozó MSZP tartja, a milliárdos Gyurcsány Ferenc pártja, a DK pedig egy magánszemélytől kapott 15 milliós kölcsön miatt mondta le idén a majálist. Az Együtt még most is a 2014-es önkormányzati kampány hitelét nyögi.

A baloldal egzisztenciális látleleteként is értelmezhető Török Zsolt legutóbbi akciója, amivel nemcsak magát, hanem pártját is rendkívül kínos helyzetbe hozta. Az MSZP egykori szóvivője nemrég a Facebookon kéregetett pénzt, mondván, hogy a Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő ellenében elveszített személyiségi jogi perben megítélt félmilliós kártérítést, valamint a százezres perköltségeket nem tudja kifizetni. Selmeczi Gabriella lapunknak viszont elmondta, hogy az MSZP már április 20-án maradéktalanul átutalta a megítélt kártérítés teljes összegét.

Török ezután az Indexnek ismerte el, hogy pártja valóban kifizette a teljes kártérítést, ám a felét csupán meghitelezte neki. Az MSZP volt szóvivője tehát azért kért adományokat, hogy a saját pártja felé vissza tudja fizetni a kölcsönt.

Nem csoda az MSZP szűkkeblűsége, hiszen a választások előtt derült ki, hogy a párt kétmilliárd forintos adósságot görget maga előtt, ami Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc elnöksége idején halmozódott fel. A hatalmas összeg folyószámlahitelekből, jelzáloghitelekből és nagyrészt a Jókai utcai pártszékházra felvett devizahitelekből tevődik össze. Az alakulat 2008-ban 700 millió, 2009-ben 360 millió, 2010-ben pedig több mint félmilliárd forintos veszteséget termelt. Az Állami Számvevőszék 2010-es jelentése szerint a párt „a kiadásait a szabályozott bevételein felül bankkölcsönökből fedezte”, 2009 végén 1,5, 2010 végén 1,9 milliárdnyi adóssága volt, „amely rövid és hosszú lejáratú hitelekből tevődött össze”. Bár az MSZP-nek februárban végre sikerült vevőt találnia a Jókai utcai székházra, a 800 millió forintot a tervek szerint az adósság csökkentésére fordítják, ami még így is milliárdos nagyságrendű marad.

Nemcsak Török Zsolt, hanem az Együtt alelnöke, Juhász Péter is a Face­bookon koldult pénzt, saját bevallása szerint azért, mert több mint havi nettó 350 ezer forintos fizetéséből nem jön ki. Juhász márciusban a bankszámlaszámát is közzétette, amire – mint állította – három nap alatt mintegy hárommillió forintnyi adomány érkezett. Az összegből vélhetően jó ideig fenn tudja tartani azt a budai panorámás lakást, amit 200 ezer forint plusz rezsiért bérel. Az Együtt azonban korántsem tudja hasonlóképpen megoldani anyagi nehézségeit. Bár a párt 2015-ös beszámolója alapján úgy tűnik, hogy a 2014-ben felhalmozott 86 milliós mínusz után tavaly 46 milliós többlettel zártak, Szigetvári Viktor szavaiból kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így. Mint az Együtt elnöke lapunknak magyarázta: a 46 milliós „többletet” valójában elköltötték a 2014-es kiadásokra, a kampány idejéből lejárt számlák kifizetésére, valamint az OTP-től az önkormányzati választás kampányára felvett hitel egy részének törlesztésére. Szigetvári Viktor azt állította, adminisztrációs, technikai okai vannak, hogy tavalyi beszámolójuk pozitívnak tűnik, amit szerinte mégis jól töltöttek ki. Az Együtt idén januárban százezer forint alatti számlaegyenleggel vágott neki az évnek, és az OTP-től kapott hitelt is június végére tudják véglegesen rendezni – mondta.

A Facebookon ugyan még nem kéregettek, ám kevesen gondolták volna, hogy a milliárdos Gyurcsány Ferenc pártját is adósságok szorongatják. A DK két nappal május 1-je előtt jelentette be, hogy a megemelt területbérletek miatt nem tart majálist a Városligetben. Gyurcsány később elárulta: pártjának „13-14” millió forintos adóssága van, ezért nem tudnak 1,5-2 milliót fordítani a rendezvényre. Sebián-Petrovszki László megkeresésünkre azt mondta: a DK-nak egy hozzávetőlegesen 15 millió forintos kölcsöne van, a pártigazgató arról viszont nem nyilatkozott, azt mikor, honnan, kitől, mekkora futamidőre vették fel. A párt 2015-ös harmadik negyedévi mérlegbeszámolójában szerepel egy 15 milliós, magánszemélytől kapott kölcsön, az idei költségvetésben pedig ugyanez a tétel szerepel „egyéb támogatás magánszemélytől” címen. A DK 2014. évi pénzügyi mérlegének benyújtásakor a párt külön hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc 16,2 millió forinttal járult hozzá magánszemélyként a párt költségeihez.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »