Adorján: Aktív szünidei foglalkozás gyerekeknek az iskolában

Adorján: Aktív szünidei foglalkozás gyerekeknek az iskolában

A téli szünidő utolsó hetében egy nem mindennapi lehetőség adódott az adorjáni általános iskolások előtt: a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola a Vöröskereszt községi szervezetével közösen ötnapos aktív téli foglalkozást szervezett az oktatási intézmény adorjáni kihelyezett tagozatának épületében. Január 9-e és 13-a között 29 falubeli alsós és felsős diák járt el rendszeresen az egésznapos foglalkozásokra, ami már azért is külön említésre méltó, mert Adorjánon csak alsós tagozatok működnek, a felsősök Magyarkanizsára járnak iskolába.

A foglalkozások keretében a pedagógusok pótórákat és fejlesztő foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek, a humanitárius szervezet aktivistái pedig magáról a Vöröskeresztről, annak tevékenységéről, a legfontosabb higiéniai tudnivalókról, az egészségügyi prevencióról, az elsősegélynyújtás alapismereteiről és nem utolsó sorban az emberkereskedelemről illetve annak megelőzéséről tájékoztatták a tanulókat, ami sajnos már a mi vidékünkön sem ismeretlen jelenség és jórészt éppen a gyermekeket veszélyezteti.

“Az iskola és a Vöröskereszt együttműködéséből megvalósult program méltán váltotta ki az adorjáni gyerekek érdeklődését, hiszen olyan foglalkozásokban vehettek részt, olyan ismeretekhez jutottak, amelyekről ugyan tudják, hogy vannak, de nem jelennek meg mindennapjaikban. Ez az adorjáni program az inklúziós programunknak köszönhetően jött létre. Eddig a magyarkanizsai Fészek napközit támogattuk ezzel a tavaly nyáron megkezdett programmal, de őszintén remélem, hogy az iskolával folytatott kiváló együttműködésünk eredményeként folytatódni fog.” – mondta a foglalkozások utolsó előtti napján Cseszkó Mónika, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

“A magyarkanizsai általános iskolának, amelyhez az adorjáni tagozat is tartozik, nagyon fontos az integráció, az individualizáció és minden gyermek iránti külön egyéni bánásmód. Tehát akár hátrányos helyzetű, akár tehetséges vagy éppen egy átlagos tanulóról legyen szó, kiemelten fontos, hogy közülük mindenki megtalálja a helyét az oktatásban, ebből eredően pedig később az életben is. Az iskola a gyerekek második otthona, ahol nem csak tanítani, hanem nevelni is kell őket az életre, a társadalomba való beilleszkedésre.” – nyilatkozta Telek Krisztina, az iskola pszichológusa.

”Itt, az adorjáni iskolában nagy gondot jelent az, hogy a falu viszonylag távol van Magyarkanizsától, így a gyerekek számára nehezen érhetők el azok az ottani foglalkozások, amelyek elősegítik a társadalomba való integrációjukat. Ezért jó, hogy létrejött ez az egyhetes program, aminek már a folytatása is kezd körvonalazódni előttünk. Itt olyan foglalkozásokban van részük, amelyeket mondjuk a családon belül sohasem tudnak megtapasztalni, nincs rá módjuk a faluban sem, most viszont az iskola erre az egy hétre egy játékos otthonná vált számukra, ami jó lehet akár a második félév küszöbönálló megkezdése szempontjából is. Talán éppen azért jöttek el a foglalkozásokra a Magyarkanizsára járó adorjáni felsősök is, mert az egész program itt folyik náluk, az ő falujukban, az ő egykori iskolájukban”, hangoztatta

A foglalkozásokra ellátogatott Csikós László, a magyarkanizsai Községi Tanács szociális védelemmel és egészségüggyel megbízott tagja is, aki elmondta, hogy a községi népkonyhaprogram keretein belül, a rászorultak étkeztetésén túl, lehetővé tették, hogy az adorjáni egésznapos szünidei foglalkozásokon résztvevő gyerekek az öt nap alatt reggelit és ebédet kapjanak, ami nagyban hozzájárult a program sikeres és zökkenőmentes lebonyolításához.

Az ötnapos foglalkozás holnap fejeződik be, aminek sikerélményeit, eredményeit a gyerekek bizonyára magukkal viszik a hétfői iskolakezdésre is.

Bödő Sándor


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »