Adómentességet kér a román királyi család

Adómentességet kér a román királyi család

Adómentességet kért a román királyi család az Arad megyei Soborsinban található királyi birtokra, arra hivatkozva, hogy az 1947-ben lemondott exuralkodó, Mihály háborús veterán, ilyen alapon pedig adómentességre jogosult.

sobros4345_b

A Digi24 hírtelevízió beszámolója szerint a királyi család idén februárban nyújtotta be kérvényét a község önkormányzatához, amelyben az adófizetési kötelezettség megszüntetését kérik. Az önkormányzat szerint egyébként a királyi család eddig lelkiismeretes adófizetőnek bizonyult, rendszeresen és késedelem nélkül befizette a 19,5 hektáros birtokra kivetett évi mintegy 35 ezer lejes adót.

A birtokon egy kastély áll több melléképülettel. A kérést egyelőre nem teljesítette az önkormányzat, információt kértek ugyanis arról, pontosan mire használják a birtokon álló ingatlanokat. A község polgármestere, Ioan Vodicean elmondta, a királyi család az idén január elsején hatályba lépett új adótörvénykönyv alapján kért adómentességet.

A soborsini kastélyt egy 1680 körülről származó vadászlakot felhasználva Forray András építtette 1810 és 1816 között. 1895–1910-ben Hunyady Károly és felesége, Nádasdy Irma számára felújították, részben átépítették. A Hunyady család 1939-ig lakta, majd 1943-ban I. Mihály román király vásárolta meg. Elkezdte felújítását, de a fordulat után államosították, és a belügyminisztériumé lett. Az 1980-as években Nicolae Ceaușescu villája volt, a volt király 2001-ben kapta vissza az államtól.

Egyébként Mihály exkirály szerepel az adóhivatal e héten közzé­tett „szégyenlistáján” is: a volt uralkodó több mint négymillió lejnyi adóval tartozik a hivatal szerint. A királyi család azonban nem ismeri el a tartozást. A királyi család amúgy a Capital gazdasági hetilap által a leggazdagabb romániai polgárokról tavaly összeállított 300-as listán a 81. helyen áll mintegy 60 millió eurós vagyonnal. Több ezer hektárnyi mezőgazdasági területtel és erdővel, valamint kastélyokkal rendelkezik.  


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »