Adómentesség az alacsony jövedelműeknek? Richter szerint elképzelhető

Adómentesség az alacsony jövedelműeknek? Richter szerint elképzelhető

Ján Richter, Munka-, szociális és családügyi miniszter el tudja képzelni, hogy a jövőben úgy változtassák a legalacsonyabb béreknél az adókat, hogy az ilyen bevételekből semmilyen adó se kerüljön elvezetésre. A járulékterhek csökkentését azonban továbbra sem tervezi a Smer minisztere. Erről a TA3 V politike (A politikában) című műsorában beszélt.

“Elképzelhetőnek tartom a változtatásokat az adózásban, végső soron úgy gondolom, hogy teljesen eltörölhetővé válna az adó ezeknél a legalacsonyabb minimálbéreknél.”

mondta Richter a műsorban, majd hozzátette, hogy a biztosítók felé elvezetendő járulékok teljes mértékben a lakosság szociális rendszerében vannak felhasználva.

Jozef Mihál, frakción kívüli parlamenti képviselő szerint a minimálbérek esetleges növeléséből leginkább az állam profitál majd. Szerinte a 80 eurós minimálbéremelés azt jelenti, hogy a munkáltatók 108 eurót fizetnek, a munkásoknak 54 euróval növekszik a bére, az állam pedig szintén 54 eurót nyer rajta.

Minimálbéremelés

Hírdetés

Néhány smeres képviselő korábbi kijelentései szerint jócskán megemelnék a minimálbér nagyságát, mégpedig 600 euróra. Richter azonban nem nevezett meg konkrét összeget a műsorban.

“Már többször találkoztak a munkáltatók, akik tagjai a háromoldalú egyezségnek (“tripartita” – Szlovákiában az állami szervek, a munkáltatók és a szakszervezetek együttműködése – a szerk. megj.), és a szakszervezetek. Július 15-ig van törvényi lehetőségük egyezségre jutni, megoldást találni”

mondta Richter, aki szerint az állam respektálni fogja a másik két fél bármilyen döntését.

Mihál és Richter is egyetértettek abban, hogy szükség lenne egy képletre, ami szerint a jövőben kiszámolnák a minimálbért. Richter ugyanakkor figyelmeztetett arra a már előkészített EU-s törvényre, ami meghatározná a minimálbér nagyságát.

Mihál szerint ennek a törvénynek az elfogadása és gyakorlatba való ültetése évekig is elhúzódhat, ezért Szlovákiának önállóan kellene módosítania a minimálbér kiszámításának metódusát.

hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »