Adókedvezménnyel motiválnák a vállalkozókat Udvarhelyen

Adókedvezménnyel motiválnák a vállalkozókat Udvarhelyen

Ingatlanadó-kedvezménnyel motiválná a városvezetés az új befektetőket és azokat a helyi cégeket, melyek sok embert alkalmaznak, illetve a megyei átlagbér feletti fizetéseket adnak.

tanacsules szept16 (BA)-15_b

Erről határozattervezeteket készítenek elő az önkormányzati képviselők, a tervezeteket pedig rendkívüli szakbizottsági ülésen tárgyalták. Arros Orsolya, az RMDSZ-frakció tagja elmondta, a koalíciós képviselők kész javaslattal érkeztek, ehhez fogalmaztak meg módosításokat a szövetségiek. 

Az első tervezet szerint az ingatlanadójuk maximum 50 százalékát igényelhetnék vissza azok a vállalkozások, amelyek helyben vannak bejegyezve, közölte Arros Orsolya. Legtöbb 20 százalék a visszaigényelhető összeg azoknak a cégeknek az esetében, ahol az alkalmazottak bruttó átlagfizetése alacsonyabb a Hargita megyei 1820 lejes átlagnál. Ha a vállalkozás több mint öt alkalmazottat foglalkoztat, a fizetések pedig 1821 és 2800 lej között vannak, akkor az ingatlanadó 30 százalékát is visszakérhetik a polgármesteri hivataltól. Ahol 2800 lej feletti az átlagbér, illetve több mint 10 embert foglalkoztatnak, a befizetett adó fele visszaigényelhető, vázolta a terveket a képviselő.

Egy másik határozattervezet szerint három évig adókedvezményben részesülhetnek azok a befektetők, akik több mint 200 ezer eurót ruháznak be Udvarhelyen, legalább öt munkahelyet teremtenek, és vállalják, hogy három évig 20 százalékkal nagyobb átlagfizetést biztosítanak alkalmazottaiknak, mint a bruttó 1500 lejes minimálbér. Profiljuk függvényében a kereskedőcégek legtöbb 5, a szolgáltatók 10, míg a termelők 20 százalékos ingatlanadó-kedvezményt kaphatnak. Emellett az alkalmazottak számának és a befektetett összegnek a növekedése újabb, nagyobb adókedvezményekre is feljogosíthatja a vállalkozót, aki három évig jogosult a kedvezményekre. Arros szerint a határozattervezet célja Udvarhelyre vonzani a befektetéseket.

Az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége többször is kifogásolta, hogy a törvényi változás miatt idén jócskán megemelkedett az ingatlanadó, és csökkenteni kellene az érvényben lévő 1,3 százalékos adókulcsot. Erre voltak is próbálkozások, ám kicsúsztak a határidőből, így már csak jövőtől érvényes változtatásokat lehet kidolgozni. Arros szerint erről novemberben tárgyalnak a városatyák. Elmondta, az optimális adókulcs meghatározása érdekében elemezni kell, hány cég fizetett be adót idén, összesen mekkora összeg került így a városkasszába, és ez mennyivel több az előző évinél. „Ezek után lehetne hozni egy olyan döntést, hogy a városi költségvetés se szenvedjen csorbát, és a vállalkozókat se fojtsuk meg” – tette hozzá az RMDSZ-es tanácsos.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »