Adóink továbbra is északra vándorolnak és a részrehajló közmédia

Adóink továbbra is északra vándorolnak és a részrehajló közmédia

Szerdán három civil tiltakozott Eperjesen, akik lassúnak tartják a keleten épülő, észak-déli irányú R4-es gyorsforgalmi út építésének ütemét.

Az építkezés felgyorsításáért szólaltak meg. Tény, hogy Magyarország és Lengyelország jócskán lekörözte Szlovákiát a keleten húzódó, észak-déli irányú páneurópai közúti folyosó fejlesztésében és építésében, mégis úgy gondolom, hogy három ember tiltakozása nem biztos, hogy a közszolgálati televízió fő műsoridejében sugárzott híradásába kívánkozik. Miért? Ennek több oka van.

Ha szemügyre vesszük a pozsonyi kormány júliusi határozatát az állami közútfejlesztésről 2030-ig és annak forráslecsapódását megyei leosztásban, akkor azt látjuk, hogy 2021-ben magasan a legtöbb állami és uniós forrás Eperjes megyébe vándorol(t) 157 millió € összegben, míg a sor végén Nagyszombat megye 90 ezer euróval (!!!) és Nyitra megye 30 ezer euróval (!!!) kullog. Ennek ellenére éppen Eperjesen tiltakoznak (!!!) és az eperjesi, három személyes tiltakozás a nap legfontosabb témája a közszolgálati televízióban. Amikor néhány hete Gellén tiltakoztunk az R7-es déli gyorsforgalmi út folytatásának elmaradása miatt és megszólaltunk a térségünkben roppantul hiányzó észak-déli gyorsforgalmi út megépítéséért – amely a településeink lakosságát borzoló teherforgalmat szolgálná – a közszolgálati televízió kamerája nem volt jelen, noha a közmédia illetékesei meghívást kaptak a sajtótájékoztatónkra. Amelyen nem három civil tiltakozott, hanem a déli régiók százezreit képviselő, általuk megválasztott városi polgármesterek és a Szövetség Nagyszombat megyei, illetve Nyitra megyei képviselői.

Hírdetés

Hol van a közszolgálati televízió regionális kiegyensúlyozottsága, miközben mi, délen élők is havonta ugyanúgy befizetjük a közmédia koncessziós díját (majdnem havi 5 euró, ami kötelező), mint az északon élők? És hol van az állami közútfejlesztés, meg vasútfejlesztés regionális kiegyensúlyozottsága? E tekintetben majd felborul az ország…Leszögezhetjük, hogy az általunk befizetett adók – HÉA (DPH), az üzemanyag árába illesztett tetemes jövedéki adó, társasági adó – jelentős része északra vándorol, északi beruházásokban ölt testet. A jelek és a megtapasztaltak alapján ugyanez történik a közmédia számára kötelezően befizetett koncessziós díjakkal (nem a magánkézben levő médián kérjük számon) és azok beruházásával a készülő közműsorokba.   

Amikor június végén a SzK közlekedési minisztere, 18 tagú küldöttségével végre ellátogatott Nyitra megyébe, számon kértük megyénk durva, hátrányos megkülönböztetését a felső szintű közlekedési-infrastruktúra fejlesztéseit illetően. Regionális kiegyensúlyozottságot ígért és a források igazságosabb regionális elosztását. Egy ilyen jellegű együttható beiktatását a döntési folyamatba. Halkan jegyezem meg: a közmédia erről sem tájékoztatott….

Minden bizonnyal, amit eddig tapasztaltunk, az régióink, szülőföldünk feltűnően hátrányos megkülönböztetése, a kettős mérce durva alkalmazása. Mind az állami közlekedési fejlesztések, mind a közmédia terén. Emeljük fel minél többen és minél többször hangunkat, hogy elég volt!

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »