„Adjátok vissza a jegyeimet!”

„Adjátok vissza a jegyeimet!”

Csonka Ákos, Zselíz város önkormányzati képviselője úgy döntött, beperli az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA). Arra hivatkozik, hogy a 2021. június 23-án, 2–2-es döntetlennel zárult Németország–Magyarország labdarúgó-Európa-bajnoki mérkőzésen a jegyéért cserébe a foci mellett számára nem kívánatos LMBTQ-propagandát is kapott. A bírósághoz a jegy árának megtérítéséért folyamodott.

Mindenki azt csinál a hálószobában, amit csak akar, de egy foci Európa-bajnokságon politikai propagandát az ember fia arcába nyomni minimum gusztustalan…”

– fogalmazta meg közösségi oldalán Csonka Ákos, aki szerint mindehhez az UEFA is asszisztált.

„Naivan azt hittem, hogy egy futballmérkőzésre megyek, ezzel szemben egy politikai propagandával átszőtt eseményen találtam magam. Ezért döntöttünk úgy Nagy Dávid barátommal, hogy jogi útra tereljük az ügyet, s visszaköveteljük a jegy árát” – nyilatkozta.

Az üggyel kapcsolatban Nagy Dávidot is felkerestük, aki az előzményekről elmondta:

A Magyarországon elfogadott gyermekvédelmi törvény Németországban kicsapta a biztosítékot. A müncheni városháza az UEFA-nál azt kérvényezte, hogy a Németország–Magyarország találkozónak otthont adó müncheni Allianz Arena szivárványszínben pompázva legyen kivilágítva.”

Hírdetés

Az ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy az UEFA ennek a mérkőzésnek a kapcsán egy olyan nyilatkozatot adott ki, amelyben elutasította a müncheni városháza javaslatát – arra hivatkozva, hogy közösségük egy semleges, politikától és mindenfajta ideológiától mentes szervezet. Nagy Dávid szerint az UEFA ezzel a nyilatkozattal hivatalosan is kimondta, hogy a szivárványpropaganda egy politikai reakció, egy politikai propaganda.

Ha az UEFA kimondta, hogy nem engedi a müncheni stadion szivárványszínűre történő kivilágítását, miért tette lehetővé, hogy a mérkőzésen szivárványszínű zászlókat osztogassanak, hogy szivárványszínűek legyenek a reklámok, s hogy a német labdarúgó-válogatott kapusának, Manuel Neuernak szivárványszínű legyen a karszalagja? S egyáltalán miért nem akadályozták meg, hogy a szivárványszínű zászlót lobogtató fiatalember berohanjon a pályára a Himnusz éneklése alatt?”

– kérdezi a jogász, aki egy hollandiai párhuzamot is megemlített az amszterdami Ajax labdarúgócsapatának himnusza kapcsán. Mivel ez a dal Bob Marley Three Little Birds című szerzeménye, a holland klub a Három kismadár-motívumot szerette volna megjeleníteni labdarúgóik harmadik számú szerelésén, az Európai Labdarúgó-szövetség azonban ezt nem engedélyezte, mondván a klublogón és a szponzori feliratokon kívül más motívum nem engedélyezett a mezen. Nagy Dávid azt kifogásolja, hogy ha ez valóban így van, akkor a német–magyar összecsapáson miért viselhetett Neuer szivárványszínű karszalagot?

Mindez oda vezetett, hogy – a térdeplést és a szivárványpropagandát is ide értve – élvezhetetlen lett a mérkőzés. Úgy gondolom, hogy különböző ideológiák által megerőszakolják a labdarúgást, ami kezdi elveszíteni sport jellegét, hiszen manapság sokkal inkább egy véget nem érő politikai vagy más ideológiai propaganda eszközévé válik”

– tette hozzá az ügyvéd hangsúlyozva, hogy ügyfelének a beadványát nem úgy kell értelmezni, hogy valaki vagy valakik ellen irányul, hanem ennél sokkal nemesebb célt követ, azaz „megpróbálja megtisztítani a sportot, esetünkben a labdarúgást ettől a káros irányultságtól, vagyis a különböző ideológiáktól és a propagandától”.

Az ügynek egyéb érdekessége is van. Mivel a fogyasztóvédelmi pereket a fogyasztó lakhelyéhez legközelebbi bíróságon kell lebonyolítani, az a furcsa helyzet áll elő, hogy egy magyar vonatkozású nemzetközi labdarúgó-mérkőzés okán a svájci székhelyű Európai Labdarúgó-szövetséget érintő perben a Lévai Járásbíróság dönthet…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »