„Adjatok naponta időt a Jóistennek” – Varga László mutatta be a tabi katolikus iskola Te Deumát

„Adjatok naponta időt a Jóistennek” – Varga László mutatta be a tabi katolikus iskola Te Deumát

Június 9-én Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be a tabi Szent Gellért Általános Iskola tanévzáró hálaadó szentmiséjét a helyi Utolsó Vacsora templomban. A Te Deumon koncelebrált Sifter Gergely tabi plébános, püspöki biztos.

„Tudjátok mi az, amit a legtöbbször hallok? – tette fel a kérdést a főpásztor szentbeszédében. – A panaszkodást, dühöt, veszekedést, elégedetlenkedést. S tudjátok, mi az, amit a legkevesebbszer hallok? A hálát, a köszönömöt. Mi az oka ennek? Ki ad közületek könnyen hálát? Az, aki úgy érzi, hogy nagyon szeretik.

Akinek telve van a szeretettankja, az jól érzi magát a bőrében, nevet, játszik és hálás.

Ma hálaadásra jöttünk össze. Mivel nagyon sok az elégedetlenség és a morgás a világban, ezért gyakorolni kell a hálaadást. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem megy magától.

Átgondoltátok-e, hogy mennyi szeretetforrás van jelen számotokra, s hogy ezek működnek-e? Kik azok, akik szeretnek benneteket, és kik azok, akiknek a szeretetével töltekezni tudtok? Nagyon remélem, hogy a szüleitek szeretetével tudtok töltekezni. Remélem, hogy vannak barátaitok, akik jelenlétében jól érzitek magatokat, és örültök. Egy jó barát biztonságot ad.

Remélem, hogy a szeretet forrását is megnyitottátok már. A legfontosabb forrás a Jóisten. Csak őróla mondhatjuk, hogy ő maga a szeretet. A Jóistent, az Úr Jézust kivéve senki sem tökéletes a szeretetben. (…) remélem, hogy már felfedeztétek ezt a forrást, a Jóistent, s mindenkinek van vele személyes kapcsolata. Ezt a kapcsolatot lehet mélyíteni, hisz olyan, mint a barátság. Az sem megy magától, azt is gyakorolni kell, meg kell osztanotok egymással az örömeiteket, bajaitokat. Ez idő és gyakorlás.

Van, aki nem tudja kimondani, hogy mi fáj neki, s van, aki nem tudja elmondani az örömét.

Ez más, mint az itteni iskola tananyaga. A tanáraitok (…) indirekt módon tanítják nektek a szeretetet. Azzal, ahogyan szeretnek, figyelnek rátok, nevelnek benneteket, s átadják a tudásukat. Ez mind-mind a szeretet ajándéka.

Hírdetés

Nagyon jó lenne, ha mindegyikőtök naponta leülne a Forráshoz, s tele lenne szeretettel a szívetek. Isten a szeretet, s ez a forrás mindenki rendelkezésére áll. Adjatok naponta időt a Jóistennek imában, beszélgetésben, és kérjétek újra és újra a Szentlelket! Kérjétek, hogy töltse be a szíveteket túlcsorduló szeretetével, hogy tudjatok másoknak is adni belőle és jól érezzétek magatokat a bőrötökben.

Hálát adok azért, hogy vagytok. Számomra mindegyikőtök a szeretet ajándéka, mert Isten a szeretet. Ő ajándékozott benneteket a szüleiteknek, az iskolának, a közösségnek. Mindegyikőtök a szeretet ajándéka, mert mindegyikőtök tud szeretni, jót tenni.

Hálát adok a szüleitekért, a tanáraitokért és az egész iskoláért. Mindenkiért, aki azon dolgozik, hogy szeretetben is növekedjetek, tudásban is gyarapodjatok és erényekben gazdagodjatok” – zárta prédikációját Varga László püspök.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia „A család mint Istentől rendelt közösség” címmel hirdetett vers- és novellaíró pályázatához a Szent Gellért Általános Iskola is csatlakozott. A szentmise végén került sor az iskolai forduló díjátadójára: az elismeréseket a főpásztor adta át.

A díjátadó után püspöki elismerő oklevelet adott át Varga László kaposvári megyéspüspök Benke Fanni 8. osztályos tanulónak kiváló tanulmányi eredményéért, példás magatartásáért és szorgalmáért; majd áldozatos munkájuk elismeréséül Sárközi Istvánné takarítónak és Farkasné Pulai Katalin iskolatitkárnak.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »