Áder: Kimondták a kimondhatatlant

Áder: Kimondták a kimondhatatlant

Reformkövetelésnek indult, forradalom lett belőle. Az egyetemisták 1956-os szerepvállalását méltatta a köztársasági elnök Szegeden.

Kezdetben csak az oktatásban követeltek változást a köztársasági elnök szerint azok az egyetemisták, akikből 1956-ban forradalmárok lettek. Áder János a Szegedi Tudományegyetem ünnepségén szólalt fel. A felsőoktatási intézményben alakult meg 60 éve a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége – az állampárt ifjúsági szervezetével, a KISZ-szel szemben. Az államfő arról beszélt, hogy az akkori felsőoktatást ugyanúgy a diktatúra határozta meg, mint az ország minden más területét.

„A szegedi egyetemisták a maguk sorsáról akartak dönteni, de ennél sokkal többet tettek. Hangot adtak a kételynek, szavakba öntötték az elégedetlenséget, kimondták a kimondhatatlant. Kimondták, elég volt a hazugságok kényszeréből, elég volt a légvárakra épített gazdaságból, a kiszolgáltatott társadalomból. A fenntarthatatlan termelésből, az örökös hiányból, a mindenhová beszivárgó zsarnokságból. Elég volt a nemzet elnémításából, a szovjet tanácsadók parancsaiból, a Kreml urai előtti hajbókolásból” – mondta a köztársasági elnök.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »