Áder János kitűzte a választások időpontját

Áder János kitűzte a választások időpontját

Az alábbiakban szó szerint közöljük a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményét.

Az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választása időpontjának kitűzéséről

32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.

Áder János
   
Magyarország köztársasági elnöke

Hírdetés

Az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választása időpontjának kitűzéséről adott ki közleményt a Köztársasági Elnöki Hivatal. Mint írták, 32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. 

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki – olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani.

A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdésben biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére.

A választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve e négy kérdésben csak április 3-án vagy április 10-én lehet egy időben tartani a népszavazást és az általános választásokat.

„Erre tekintettel a 32/2021 (XI. 30.) Országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást 2022. április 3-ára tűzöm ki” – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »