Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

Péntek reggel fogadta Áder János köztársasági elnök Orbán Viktort, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában.

A köztársasági elnök felkérte a kormányalakítási tárgyalásokra a Fidesz elnökét, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Áder János azt mondta, ez volt a harmadik alkalom, amikor egy hasonló szituációban állhatnak Orbán Viktorral, de először fordult elő 1990 óta, hogy két nagyobb pártszövetség indult el egymás ellen a választáson, ezen a választáson volt a legtöbb megfigyelő, ez a választás után nyújtották be a legkevesebb jogorvoslati kérelmet, és most született a leghamarabb végeredmény.

Hírdetés

A választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű – fogalmazott a köztársasági elnök.

„A választás törvényes, alkotmányos, szabad és demokratikus volt, sem az új Országgyűlés, sem az új kormány legitimitását megkérdőjelezni nem lehet” – jelentette ki, utalva a Momentum bojkottjára és álláspontjára.

Mint mondta, felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására és ő ezt elfogadta, ezért hétfőn az Országgyűlés alakuló ülésén azt fogja javasolni, hogy Orbán Viktort válassza Magyarország miniszterelnökének.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »