Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyar nyertesének díját

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi döntőseit és átadta az első díjat pénteken.

Az első három helyezett pályaművet a diákok röviden bemutatták a köztársasági elnöknek. Áder János elgondolkodtatónak nevezte a pályaműveket, és arra biztatta a versenyzőket, hogy folytassák kutatásaikat. Emlékeztetett: kutatók szerint, míg a 20. az olaj évszázada volt, a 21. század a vízé lesz. Az elkövetkező időszak alapkérdése, hogy a világ növekvő népességét hogyan lehet ellátni élelemmel és ivóvízzel, miközben egyre rosszabb minőségű és kevesebb a termőföld és az ivóvíz.

Az első díjat Kovács Emília, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákja nyerte A lucerna barna levének erjesztése és környezetbarát újrafelhasználása című dolgozatával.

Hírdetés

Kutatásának célja annak vizsgálata, hogy a lucerna fehérjementesített, úgynevezett barna leve – amit az egész világon szennyvízként kezelnek – hogyan használható fel a talajszennyezés csökkentésére és talajkondicionálóként a talaj tápanyagtartalmának javítására.

Második helyezést ért el Mészáros Nándor és Rick Kevin, a Budapesti Műszaki SzC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum két diákja A gumiabroncsok kopásának nyomában II. Mennyiségi adatok az úttestekről a felszíni vizekbe jutó apró gumirészecskékről című dolgozatukkal.

A 3. díjat Antalka Gyopár és Dobi Boglárka, a Napraforgó Waldorf Általános Iskola, Gimnázium két diákja kapta a Komplex vízminőségmérő és -elemző eszköz című projektjükért. Céljuk olyan költséghatékony mobil eszköz kifejlesztése volt, amely képes a halgazdálkodás szempontjából fontos fizikai és kémiai paraméterek automatikus ellenőrzésére. Az első helyezett diák iskolája 300 ezer, a második 200 ezer, a harmadik 100 ezer forint hozzájárulást kapott további kutatásokra.

A nemzetközi döntőt online tartják majd, Magyarországot az 1. helyezett fogja képviselni. A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat 1997-ben alapították. A nemzetközi versenyen 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok vesznek részt. Olyan pályamunkákkal lehet nevezni, amelyek eredeti ötleteket mutatnak be a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás területén. Magyarország 2013 óta vesz részt a versenyen. A magyarországi versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi partnerszervezetek segítségével és támogatásával. A zsűri elnöke Szöllősi-Nagy András mérnök, hidrológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, védnöke Áder János. (FOTÓ)
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »