Áder János: 1848–49 öntudatunk legtisztább forrása

Áder János: 1848–49 öntudatunk legtisztább forrása

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mindörökre a magyarság öntudatának legtisztább forrása maradt – mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön, a nemzeti gyásznapon a Pest megyei Ócsán.

okt6ader4_bÁder János köztársasági elnök beszédet mond Ócsán 

Az államfő Halászy Károly honvéd százados tiszteletére, a Halászy Károly Általános Iskolában rendezett megemlékezésen az MTI szerint kijelentette: „a hazaszeretet nem ünnepnapok hangzatos szava, hanem egy bennünk dolgozó erő”. 

A reformkor szószólói, a forradalom sürgető fiataljai és a szabadságharc neves és névtelen mártírjai – köztük Halászy Károly és az aradi vértanúk – nem akartak mást, csak hogy Magyarország önmaga lehessen – mondta, hozzátéve, a síron túlról is azt üzenik nekünk: a megszentelt áldozat sohasem hiábavaló.

Simicskó: az 1848-as forradalom még inkább összekovácsolta a nemzetet

Vannak események a magyar történelemben, amelyek egységgé forrasztották a nemzetet, ilyen volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc is, amely még inkább összekovácsolta nemzetünket – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön, az aradi vértanúk emléknapján Budapesten.

okt6batth4_bEgy megemlékező gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök budapesti vesztőhelyénél, a Batthyány-örökmécsesnél

Simicskó István a Fiumei úti temetőben, a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen azt mondta: Arad egyik tanulsága, hogy nincs az a hadsereg, megtorlás, idegen hatalom, amely útját állná „nemzeti törekvéseinknek”.

A miniszter hozzátette, a történelem során megtanultuk, hogy az életnek igazi értéket csak az a szolgálat ad, amellyel „hazánk ügye felé fordulunk”. A szabadságharcban való részvétel nemzeti ügy volt – hangsúlyozta. Felidézte: a szabadságharc idején mindössze néhány hónap alatt kellett megszervezni a haderőt. A honvédelmi miniszter szerint viszont a magyar honvédek helytállása „minden józan számítást” felülírt, mert a Magyar Honvédségnek már akkor is volt egy titkos fegyvere: a hazaszeretet.

okt6parl6_bFelvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtt

Az október 6-i nemzeti gyásznapon az első magyar miniszterelnökre, Batthyány Lajosra, a tizenhárom aradi vértanúra, továbbá nemzeti ügyünk mártírjaira, sok ezer honvédre, hősi halottainkra emlékezünk – közölte a miniszter, megjegyezve: az erős Magyar Honvédség ma is Magyarország, a magyar államiság fontos tartópillére. A hazaszeretet, a szabadságunk és függetlenségünk iránti vágy óriási, örök érték – emelte ki a miniszter, aki szerint nincs még egy olyan nemzet, amely oly „makacsul küzdene megmaradásáért, mint mi, magyarok”. Simicskó István megjegyezte: örökségeinket meg kell őrizni a mai korban is, amikor népvándorlás zajlik a világban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »