Áder: Figyeljenek jobban a sebekre

Áder: Figyeljenek jobban a sebekre

118 év után ismét Erdélyben tartották meg a erdészek vándorgyűlését, amelyen részt vett Áder János köztársasági elnök is. Fazekas Sándor szerint fontos, hogy létrejöjjön egy fenntartható erdőgazdálkodási rendszer, Semjén Zsolt szerint pedig a hasonló találkozók jobban egybe tudják kovácsolni a nemzetet.

Több mint ezren gyűltek össze az erdészek sepsikőröspataki vándorgyűlésén.

„Az, hogy most mi itt vagyunk, az valóban a nemzetpolitikának a megvalósulása. Hiszen az a célunk, hogy a nemzetünk megmaradjon, ez pedig akkor lehetséges, hogyha hajszálgyökerekkel tudjuk átszőni a Kárpát-medencét, ezért fontos hogy az erdészek, sportolók, a művészek, a tudósok, szakmai szervezeteket Kárpát-medencei összmagyar szinten szervezzék. És ezért ez a vándorgyűlés a magyarság megmaradásának egyik szimbóluma, és az, hogy mi itt most együtt vagyunk Erdélyből, a Felvidékről, az anyaországból, ez annak a szimbóluma, hogy a magyarság egy és ez a vándorgyűlés a magyarság megmaradásának mérföldköve” – jelentette ki az eseményen Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettes.

Az ünnepi vándorgyűlésen a fenntartható erdőgazdálkodás fontosságát hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter, aki fontosnak tartja egy új magyarországi erdészeti törvény megalkotását is. „Fontos az, hogy a készülő törvény igazodjon a klímaváltozás kihívásaihoz és visszaszorítsuk az invazív fajok elterjedését is. Figyelembe kell vennünk az erdő tulajdonosi összetételét, kellő különbséget kell tennünk a természetes erdő és az ültetvény erdő között, és új szabályokat kell alkalmazni az energiacélú ültetvényekre is, amelyeket nem lehet erdőként kezelni” – emelte ki Fazekas Sándor.

118 év után szervezte ismét Erdélybe a találkozót a magyarországi Országos Erdészeti Egyesület. A helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis Sepsikőröspatakon született Bedő Albert egykori főerdőmester, földművelésügyi államtitkár. Az ő munkásságára emlékeztetett az államfő is. „Újra meg újra meg kell győznünk embertársainkat, hogy figyeljenek jobban a sebekre, amelyeket tetteinkkel a természetben okozunk. Bedő Albert több mint 130 évvel ezelőtt a jövőre nem gondoló rablógazdálkodás veszélyeiről írt, neki fontos volt a jövő” – hangsúlyozta beszédében Áder János köztársasági elnök.

Az erdők és a természet megóvása Magyarország és az egész Kárpát-medence jövőjét is jelenti, hangzott el a rendezvényen. A résztvevők a kétnapos vándorgyűlés alatt Hargita és Kovászna megyei erdészeti társulatok, illetve magánerdészetek képviselőivel találkoznak, de tárgyalnak civil természetvédő egyesületekkel is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »