Áder erőlteti a finnugorozást

A Finnugor Népek VII. Világkongresszusára utazik Áder János, aki felszólal a finnországi Lahtiban szerdán kezdődő rendezvényen. Útjára elkíséri felesége Herczegh Anita is.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A köztársasági elnök hivatalos finnországi látogatása során kétoldalú megbeszéléseket folytat Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnökkel és Sauli Väinämö Niinistö finn elnökkel is.

A Finnugor Népek Világkongresszusa intézményét a Szovjetunió felbomlása után hívták életre 1992-ben. A tanácskozást négyévente rendezik meg, mindig más ország a házigazda. Legutóbb négy éve Siófokon gyűltek össze a finnugor népek képviselői.

A konferencián Magyarország, Észtország, Finnország, Oroszország és mintegy 25 finnugor nyelvű nemzetiség vesz részt. A világkongresszus célja a finnugor nyelvrokon népek közötti kapcsolatok erősítése. A fórum a finnugor és a szamojéd népek kormányoktól és politikai pártoktól független képviseleti terepe, mely fontos szereppel bír a kis finnugor népek és nyelvek- vepszék, vótok, izsórok, karéliaiak, komik, marik, manysik, lappok/számik, udmurtok, hantik- fennmaradása szempontjából is. A hetedik alkalommal megrendezett világkongresszus összefoglaló témája: Finnugor népek – a fenntartható fejlődés felé.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »