Áder a párizsi megállapodás ratifikálását szorgalmazza

A párizsi megállapodás mielőbbi ratifikálásának előmozdítását kéri Áder János köztársasági elnök azoktól az uniós országoktól, ahol még nem zárult le a jogalkotási folyamat.

A köztársasági elnök az olasz, lengyel, ciprusi, észt, szlovén, belga, román, portugál, ír, cseh, görög, lett, litván, bolgár, horvát és finn államfőnek, valamint a spanyol, holland, dán, svéd, luxemburgi és angol miniszterelnöknek küldte el levelét, amelyet szerdán hivatala is közzétett honlapján.

Áder János arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy a tervezettnél korábban, még az idén életbe léphet a klímaváltozás lassítását célzó párizsi megállapodás. Ismertette, hogy szeptember 21-ig hatvan ország – köztük az Egyesült Államok és Kína – már ratifikálta az egyezményt, amelynek életbe lépéséhez 55 országra volt szükség.

A másik feltétel azonban még nem teljesült: a ratifikáló országok együttes üvegházhatású gázkibocsátásának el kell érnie a világ emissziójának 55 százalékát. Ehhez hét százalék hiányzik – írta az államfő, aki szerint az érvénybe lépés nemcsak kölcsönös érdek, hanem közös lehetőség és minősített felelősség.

Megjegyezte: az EU ambiciózus vállalásai mozdították elő nagy mértékben a párizsi csúcs sikerét, ezért “úgy helyes, ha a végrehajtásban is élen járunk”. Az unió ismét jó példát mutathat azzal, ha az egyezmény mielőbbi életbe lépéséhez szükséges még hiányzó feltételt épp a tagországai biztosítják – értékelt, kölcsönös érdeknek nevezve, hogy az EU továbbra is a klímapolitika aktív alakítójaként tudjon fellépni az emberiség közös jövője érdekében.

Áder János arra is rámutatott, hogy az emberi tevékenység miatti globális felmelegedés üteme gyorsul. “Napnál világosabb, hogy civilizációs vívmányaink csak a klímabarát technológiák és innovációk térhódításának elősegítésével, jövőbe mutató nemzetközi együttműködéssel, valamint a környezeti javak felhasználásával kapcsolatos társadalmi és politikai szemlélet 21. századi megújításával tarthatók fenn” – magyarázta.

“Ebben a munkában mindannyiunknak van tennivalója. Eljött az idő a cselekvésre” – írta az állam- és kormányfőknek címezve. Az ENSZ által felkért nemzetközi tudóstestület megállapításaira hivatkozva kifejtette, hogy minden további elvesztegetett hónap vagy év “nemcsak a saját térségünk jövőjével kapcsolatos kilátásainkat rontja”, hanem világszerte tízmilliókkal növeli azok számát, akik a klímaváltozás következményei miatt kerülnek kilátástalan helyzetbe.

“Ha nem teszünk semmit, csak idő kérdése, hogy a globális felmelegedés miatt a világban hol, mikor és milyen mélységű konfliktusokkal, mekkora nagyságrendű humanitárius katasztrófákkal vagy modern kori népvándorlási hullámokkal kell majd szembesülnünk” – emelte ki Áder János, aki szerint most még van mód a klímaváltozás negatív hatásainak érdemi mérséklésére, “de a 24. órában vagyunk”. Utalt arra: emiatt kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is a ratifikációs folyamat felgyorsítását a szervezet legutóbbi közgyűlésén.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »