Áder: A hit Istennek ajándéka

Áder: A hit Istennek ajándéka

Magyar nyelvterületen, magyarul már a 16. században kimondták a lelkiismeret szabadságát, miközben Európa még az egymásnak feszülő tanítások vallási türelmetlenségében égett – mondta Áder János köztársasági elnök kedden a németországi Wittenbergben a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Az államfő a mások mellett Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök és Angela Merkel kancellár részvételével rendezett megemlékezés egyedüli külföldi szónokaként elmondott beszédében rámutatott arra, hogy a világon elsőként az Erdélyi Fejedelemségben ismerték el a vallások szabadságát és egyenjogúságát.

Mint mondta: alig több mint 50 évvel a wittenbergi események után 1578-ban a Torda városában tartott erdélyi országgyűlésben törvénybe iktatták, hogy mindenki maga választhatja meg felekezetét, így a vallásszabadság biztosítottá vált.

Áder János köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából tartott német állami ünnepségen a wittenbergi vártemplom előtt 2017. október 31-én. (MTI/EPA/Filip Singer)

Így Erdélyben és egész Magyarországon természetessé vált, hogy uralkodói vagy tartományi vallás helyett akár egyetlen faluban is két-három gyülekezet temploma állt békében egymás mellett – tette hozzá. „A hit Istennek ajándéka” – fogalmazták meg Tordán, mondta a köztársasági elnök.

Összeköt minket 

A különállásokon felülemelkedni képes közösséggé teszi a magyarokat és a németeket a keresztény értékrendre épülő Európa békéjének szeretete – mondta Áder János.

Az államfő kiemelte, hogy a magyarokkal ezer éve kapcsolatban álló, rájuk sokszor és sokféleképpen ható németek „a politikai, eszmei, kulturális és a hétköznapi párbeszéd ezernyi példájával” gazdagították a magyar történelmet.

„Együttműködésünk ősi forrása, hogy a Kárpát-medencében velünk élő német ajkú közösségek révén századok óta jól ismerjük és jól megértjük egymást. Segítők, együttműködők, szövetségesek voltunk és vagyunk” – hangsúlyozta Áder János.

Első az ember

A magyar államfő után Angela Merkel német kancellár arról beszélt: a reformáció lényege, hogy az ember viszonyát Istenhez, önmagához és másokhoz képest központba helyezze. „A hit által kaphatjuk meg a hitet” – fogalmazott.

A történelem azt tanította meg nekünk azóta, hogy a vallásszabadságnak és a toleranciának együtt kell meglennie egy országban. Az egyházak szerepe nagyon fontos manapság is – tette hozzá.

Luther Márton wittenbergi Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én tette közzé a wittenbergi vártemplom kapuján 95 tételét, melyeket az egyház bűnbocsánati és búcsúcédula-árusítási gyakorlatának kapcsán fogalmazott meg. A vitaindító írásnak szánt dokumentum hatása végül egyházszakadáshoz vezetett: innentől számítjuk a reformáció kezdetét.

orrás: hirado.hu, MTI

The post Áder: A hit Istennek ajándéka appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »