Ádáz harcok folynak Palmüránál, komoly veszteségeket szenved az IÁ

Az elmúlt napok legádázabb harcai zajlanak a szíriai Palmüra közelében, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet, amely tavaly májusában foglalta el az ókori romvárost, komoly veszteségeket szenved a szíriai hadseregtől – közölte szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Az asz-Szafír című libanoni lap internetes kiadásának értesülései szerint a szíriai kormánycsapatok Palmürát déli és nyugati irányból közelítették meg. A szárazföldi műveleteket heves tüzérségi és légi támogatással hajtják végre, tucatnyi IÁ-szélsőségest megsemmisítve – közölte a libanoni lap.

Az ellenség védelmi vonalait áttörték, és dacára a nehéz időjárási körülményeknek, az összecsapás kimenetele hamarosan eldőlhet – mondta egy szíriai katonatiszt, aki részt vesz a hadsereg offenzívájában. A katonai parancsnokság ugyanakkor figyelembe vette a Palmüra felszabadítására korábban tett kísérleteknél elkövetett hibákat – tette hozzá.

Az ország észak-nyugati részében a szíriai hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Front és más iszlamista csoportok állásait támadja. A szélsőségesek Latakia és Hama tartomány határán, az ellenőrzésük alatt lévő Szirmaníja városában húzódtak meg. A szíriai kormányerők a térségben korábban ellenőrzésük alá vontak egy fontos magaslatot.

A szíriai hadsereg ugyanakkor Latakia tartományban csapásokat mér három lakott településre, amelyek az Idlíb tartománybeli Dzsiszr-es-Sugúr településhez vezető utak mentén fekszenek. A településeket a Türkisztáni Iszlám Párt nevű terrorszervezet és az Ahrar as-Sam szíriai szélsőséges fegyveres csoport egységei tartják.
A kurdok egyik fő bástyájának számító Afrin városának térségéből érkezett jelentések szerint pedig az an-Nuszra Front és velük szövetséges más iszlamista radikális csoportok jelentős erőket, köztük harckocsikat vontak össze a török határ mentén, és hamarosan várható a támadásuk. A szíriai kurdok azzal vádolják Ankarát, hogy katonai-logisztikai támogatást nyújt az an-Nuszra Frontnak, és megsértik a tűzszünetet. Törökország ugyanakkor cáfolja ezeket a vádakat.

Washington és Moszkva februárban állapodott meg a “harci cselekmények abbahagyásáról”, amelyet a damaszkuszi kormányzat és legalább két hétre a legtöbb fegyveres felkelőcsoport is elfogadott. A tűzszünet az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett csoportokra, így az Iszlám Államra és az an-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Szórványos harcok és támadások ellenére a tűzszünetet eddig összességében betartották.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »