Adán ülésezett a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottsága

Adán ülésezett a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottsága

Adán tartotta meg sorrendben ötödik ülését a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottsága, amelynek ma délutáni kihelyezett ülése napirendjén több olyan kérdés is szerepelt, amelyek Ada község mezőgazdasága szempontjából meghatározó jelentőségűek.

A Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának adai kihelyezett ülésének kezdetén Bilicki Zoltán, a község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Volford Attila, a Községi Közigazgatási Hivatal kommunális osztályának vezetője mutatta be a Kalocsa 2 szivattyúállomás kiépítésére vonatkozó projektumot, amelynek megvalósítását a bizottság egyöntetűen támogatta. A projektumot a tartományi mezőgazdasági titkárság is kiemelt fontosságúnak tartja, hangsúlyozta az ülésen vendégként jelenlevő Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár, aki elmondta a projektumot az Abu-Dzabi Fejlesztési Alap támogatásával valósítják majd meg. Hozzátette, a Kalocsa 2 szivattyúállomás kiépítése hozzávetőlegesen 800 ezer hektárnyi terület öntözőrendszerét ölelné fel, és éppen ezért került be a tartományi mezőgazdasági titkárságság és a Vajdaság Vizei Közvállalat prioritást élvező projektumai közé.

Mindez azért különösen fontos, mert a jelenlegi szivattyúállomás magántulajdonban van, ami igencsak megnehezíti a községbeli mezőgazdasági termelők mindennapjait, emelte ki Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere, aki elmondta, mindezen problémákra az új szivattyúállomás kiépítése hosszú távú megoldást jelenthet majd.

Az ülés második napirendi pontjaként a község területén hidrantcsatlakozással ellátott zárt öntözőrendszer kiépítésére vonatkozó javaslatot Lajkó Zoltán, a Moholi Konyhakertészek Egyesülete alelnöke ismertette a bizottság tagjaival, akiknek döntése értelmében megvalósíthatósági tanulmány készül a kérdésben. Harmadik napirendi pontként a mezőgazdasági földterületek bérbeadásával kapcsolatos problémákat tárgyalták, amelyekről Apró László, a Községi Közigazgatási Hivatal mezőgazdasági kérdésekben illetékes önálló szakmunkatársa tartott bevezetőt, és amellyel kapcsolatban a helyzet tarthatatlanságát a bizottság tagjai is felismerték.

A kihelyezett ülést mind a helyi önkormányzat illetékesei, mind a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának tagjai rendkívül hasznosnak és előre mutatónak ítélték, és reményüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy a jövőben is lesz majd lehetőségük hasonló ülések megtartására.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »