Abuna Matthias etióp pátriárka ellátogatott a Szent Egyed közösséghez

Abuna Matthias etióp pátriárka ellátogatott a Szent Egyed közösséghez

Etiópia ortodox pátriárkája, Abuna Matthias február 12-én Rómában meglátogatta a Sant’ Egidio közösséget, amelyhez régi barátság köti.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Abuna Matthias találkozott a közösség nyelviskolájának diákjaival és néhány szíriai menekülttel, akik a humanitárius folyosón keresztül érkeztek Olaszországba.

Találkozott a közösség alapítójával, Andrea Riccardival, és elnökével, Marco Impagliazzóval is, beszélgettek a keresztények egységéről, az afrikai kontinens békéjéről és a humanitárius folyosókról.  

A látogatás imádsággal ért véget a Santa Maria in Trastevere-bazilikában.

Az evangélium (Márk 6,30–44) olvasása után Abuna Matthias ezekkel a szavakkal fordult az egybegyűltekhez: „Szívből üdvözöllek mindnyájatokat: Isten áldjon meg benneteket! Sokat hallunk a munkátokról, mindarról, amit tesztek, és Istennek hála, ma itt lehetünk köztetek, mert Rómában meglátogatjuk alapító atyáink egyházát. 

Meghallgattátok Jézus Krisztus parancsolatait és amit tesztek, az Krisztus műve. A világon minden, ami értékes, Jézus Krisztushoz tartozik, aki magára vette az élet és a halál felelősségét és annak a felelősségét, hogy enni adjon azoknak, akik szükséget szenvednek. Éppen erről hallottunk az evangéliumban. Amikor Jézus elkezdett tevékenykedni, sokan követték. És a tanítványok azt szerették volna, hogy a követői vegyenek maguknak ennivalót, de ő azt mondta nekik: »Ti adjatok nekik enni.«

Két dologra akart rámutatni: üdvösségünk, Jézus Krisztus, a test és az élet ura. És atyai felelősséggel akar jóllakatni mindenkit. Be is bizonyította. Tudta, mit kell tennie, csodát tett azzal a kicsivel, ami volt, és sokaknak enni adott belőle. Ezáltal mutatta meg hatalmát.

Megmutatta azt is, hogy kötelességünk adni annak, aki éhes. A közösségetek pontosan ezt teszi. A saját szemünkkel láttunk különböző országokból érkezett embereket, akiket befogadtatok, ételt, egészségügyi ellátást adtatok nekik és mindent, amire egy embernek szüksége van. A saját szemünkkel láttuk a befogadást és azt, milyen közel álltok a szükséget szenvedőkhöz, és ezt köszönjük nektek. Isten áldja meg a közösségeteket.

A világunknak ma oly nagy szüksége van a békére. Sokan mondják, mennyire szeretnének békét. A béke mindennek az alapja. A Biblia azt tanítja, hogy szeretetet kell adnunk, mert a béke alapvető dolog. Ezt teszi a Sant’ Egidio közösség a világ minden országában: munkájával békét akar vinni az egész világba.

Ezért köszönöm a közösségnek, amit tesz, az Egyházam és a saját nevemben is. Mi is éjjel-nappal a békéért munkálkodunk. Nemcsak a több mint 50 millió etióp ortodox emberért dolgozunk, hanem egész Afrika békéjéért. Etióp Ortodox Egyházunk fontos szerepet játszott a béke elérésében és ma is ebben az irányban tevékenykedik. Ahogyan Krisztus evangéliuma mondja: a békét, amit Jézustól kaptunk, el kell vinnünk másoknak.

A Katolikus Egyház és az Etióp Ortodox Egyház szoros kapcsolatban van egymással. A Sant’Egidio közösségnek nagy szerepe volt a kapcsolat megerősödésében. 

Olyan tanítást kaptunk ma tőletek, amelyet minden kereszténynek meg kell fogadnia. Örömmel tölt el bennünket ez, és ezért Isten áldását kérjük rátok.”

Forrás és fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »