Abszurddá vált életünk darabja

Abszurddá vált életünk darabja

Az idén tizedik alkalommal zajló debreceni Deszka Fesztivál programjában szerepel kedden délután a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tavaly nagy sikerrel bemutatott, Helló, doktor Mengele! című előadása. 

mengele2_b(fotó: Czinzel László)

A kortárs magyar drámák, és ezekből készült színpadi adaptációk népszerűsítésére létrehozott seregszemle csütörtökig tartó jubileumi kiadásán az idén 150 éves debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagytermében, színpadi nézőtérrel játssza a Spiró György darabjából készült produkciót a szatmári társulat.

„A Deszka idén is arra törekszik, hogy a legfrissebb és leginspirálóbb színházi előadások felvonultatásával nyújtson keresztmetszetet a kortárs magyar drámatermés legjaváról. A gyerekdarabtól a debreceni társulat által a színpadon improvizált szövegekig, a már-már klasszikusnak tekinthető kortárs drámától a legújabb formai-nyelvi kísérletekig sokféle stílus és irányzat megjelenik a jubileumi Deszka kínálatában” – olvasható a teátrum közleményében. Összesen 17 előadás alkotja a fesztivál felnőtt programját, ezen felül 7 gyermek- és ifjúsági előadás tekinthető meg a Gördeszka, illetve 4 főiskolai előadás az Ugródeszka című alprogramok keretében.

A fesztiválprogramba beválogatott szatmári előadást a tavalyi évad végén mutatta be a Harag György Társulat. A produkció ősbemutatóként került műsorra, rendezője magyarországi vendégművész, Lendvai Zoltán, aki szerint „a darab rávilágít arra, hogy életünk teljesen abszurddá vált, eltűnt belőle a műveltség, a költészet és a zene, az alapos tudás pedig már csodabogárságnak számít, amiért az olyan embereket, mint a darab főszereplője, Lénárd Sándor, utálják, irigyelik vagy megpróbálják kihasználni”.

Spiró György, a darab szerzője a legjelentősebb kortárs magyar drámaírók egyikének számít. Az először Szatmárnémetiben, a Harag György Társulat által bemutatott Helló, doktor Mengele! című darabját az év legjobb magyar drámájának választotta a Színházi Dramaturgok Céhe 2015-ben. A debreceni előadást a szerző is megtekinti. A produkcióról szóló szakmai beszélgetésre pedig szerdán délelőtt kerül sor a fesztivál kísérőprogramjaként. A fesztiválon a hétvégén egyébként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákszínpada, a Stúdió Színház egyik produkciója is szerepelt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »