Abdeslam nem fog hallgatni! Ezt ígérik az ügyvédjei

MTI nyomán

Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagja “nem fog hallgatni”, és szeretne magyarázatot adni a történtekre – mondta Franck Berton, a terrorista új, franciaországi ügyvédje a BFM francia hírtelevízióban.

A francia sztárügyvéd reméli, hogy Abdeslamot azért “ítélik el, amit tett, és nem azért, amit nem tett”. Franck Berton azt mondta, hogy “a jogállam nevében” vállalta a november 13-i, 130 halálos áldozattal járó merényletek egyik feltételezett kitervelőjének védelmét. “Joga van egy igazságos perhez” – hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában.

A francia ügyvéd és Abdeslam múlt pénteken találkoztak először a belgiumi Beveren fegyházban, ahol két és fél órát beszéltek egymással.

“Ez a fiú összeomlott a Franciaországban történt tragédia miatt, és tényleg szeretne beszélni a francia hatóságoknak”

– mondta az ügyvéd a hírtelevízióban. Frank Berton meg van győződve arról, hogy ügyfele “szeretne magyarázatot adni”, és úgy véli, hogy “tényleg együtt fog működni a francia igazságszolgáltatással”.

Az ismert sztárügyvéd emlékeztetett azokra a fenyegetésekre, amelyek belga kollégáját, Sven Maryt érték, amiért vállalta Abdeslam védelmét.

“Ez nem könnyű választás. Jogállamban élünk, demokráciában, köztársaságban. Azért vagyunk hajlandók védeni Salah Abdeslamot, mert mindenkinek joga van a védelemhez”

– hangsúlyozta az ügyvéd.

“Ezt a fiút azért kell elítélni, amit tett, nem pedig azért, amit képvisel, mert ő az egyetlen túlélő, és (nem azért kell elítélni) mert őt szeretnénk felelőssé tenné olyan tettekért, amelyeket nem ő követett el”

– tette hozzá.

Frank Beron és Sven Mary együtt fogják védeni a terroristát Franciaországban egy harmadik francia ügyvéddel, akinek a neve egyelőre nem ismert.

Még a Koránt sem ismeri

Sven Mary, Abdeslam belga védőügyvédje szerint a férfi “intelligenciája egy üres hamutartóéra hasonlít, feneketlen üresség lakik benne. Megkérdeztem tőle, hogy olvasta-e a Koránt. Azt válaszolta, hogy egy összefoglalót olvasott belőle az interneten. Abdeslam tökéletes példája a mai generációnak, amely úgy véli, hogy az élet egy videojáték. Barátaival együtt elérték, hogy egy egész vallást ellenszenvessé tegyenek”.

Francois Molins párizsi ügyész közleményben megerősítette, hogy Salah Abdeslamot szerdán 9 óra 5 perckor a belga hatóságok átadták Franciaországnak. A férfit napközben vizsgálóbírók hallgatják ki a párizsi igazságügyi palotában, majd döntenek a vádemelésről.

A 26 éves, Brüsszelben született marokkói származású, de francia állampolgárságú gyanúsítottat a francia csendőrség elitalakulata, a GIGN helikopterrel szállította át Franciaországba. Előzetesen azért nem árultak el semmit az átadásról, mert nem akarták megkockáztatni, hogy egy terrorkommandó esetleg megpróbálja megszöktetni.

Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint Abdeslamot “véglegesen átadták” a belga hatóságok Franciaországnak, ahol a Párizstól harminc kilométerre található Fleury-Mérogis-i fegyházban, a többi elítélttől elkülönítve, magánzárkába kerül. Ez az egyik legjobban védett francia fegyház, ahol a radikalizált iszlamistákat tartják fogva, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett.

“Veszélyesnek tartott személyek fogva tartására kiképzett, tapasztalt fegyőrökből álló csapat fogja őrizni”

– hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »