Abbász elmondta, mikor érnének véget a merényletek

Kész találkozni az izraeli miniszterelnökkel és visszatérni a tárgyalóasztalhoz a Palesztin Hatóság elnöke egy izraeli tévécsatornának adott nyilatkozata szerint. Mahmúd Abbász a palesztin erőszakhullám fél évvel ezelőtti megindulása óta először kijelentette, hogy ha tudná, akkor megállítaná a jellemzően késeléses támadásokat.

Abbász az izraeli 2-es csatornának adott, csütörtök este sugárzott interjújában beszélt erről. Az izraeli nézőknek szánt ritka megnyilatkozásában hangsúlyozta, hogy a palesztin hatóság erőfeszítéseket tesz a késelések megakadályozására, és arra utalt, hogy ha újraindulna a békefolyamat, akkor véget érnének a merényletek.

A palesztin elnök szerint az erőszak forrása az, hogy elvesztették a reményt és a bizalmat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a melletti elkötelezettségében, hogy kész egy önálló palesztin állam megteremtésével rendezni a palesztin–izraeli viszályt.

Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses, gázolásos és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

Az amerikai közvetítéssel folytatott palesztin–izraeli béketárgyalások 2014 tavaszán szakadtak meg, és Abbász úgy vélte, hogy ha azok újraindulnának, akkor az reményt adna népének, és senki sem merne lőni vagy késelni.

A kilencvenes években, a palesztin önkormányzatiságról folytatott oslói tárgyalások csúcspontján is rendszeresek voltak az izraeliek elleni merényletek, amit Jichák Rabin akkori izraeli miniszterelnök az „úgy tárgyalunk, mintha nem lenne terror, és úgy harcolunk a terror ellen, mintha nem folynának tárgyalások” jelszavával próbált áthidalni.

Abbász csütörtöki interjújában partnernek nevezte Netanjahut, és kiemelte, hogy bármikor kész vele találkozni. „Szeretném még látni a békét életem során” – mondta a nyolcvanegy éves politikus.

Hangsúlyozta a palesztin–izraeli biztonsági együttműködés jelentőségét, közölte, hogy anélkül sokkal véresebb erőszakos merényletek lennének. Cáfolta, hogy késelésre bátorítaná a palesztin fiatalokat, és megjegyezte, hogy az izraeliek nem ismerik a palesztin biztonságiaknak a vérontás elkerülésére tett erőfeszítéseit.

Elmondása szerint a palesztin rendőrök iskolákban razziákat rendeztek, amelyek során késeket koboztak el, és felszólították a tanulókat, hogy ne hajtsanak végre merényleteket. „Az egyik iskolában hetven kést találtunk” – mondta.

„Beszéltünk velük, elmondtuk nekik, hogy hibáznak. Nem akarjuk, hogy ölj és meghalj, azt akarjuk, hogy éljetek” – idézte fel a palesztin fiataloknak mondottakat.

Ugyanakkor figyelmeztetett az Izraellel folytatott biztonsági együttműködés összeomlásának veszélyeire, úgy fogalmazott, hogy ebben az esetben „káosz, puskák, robbantások és fegyveresek lesznek mindenütt”.

A palesztin elnök elismerte, hogy a palesztin médiában megjelenik Izrael-ellenes uszítás, de azt állította, hogy ugyanígy igaz az izraeli tömegkommunikációra és közszereplőkre is a palesztinellenes hangok jelenléte.

Abbász optimista volt abban a kérdésben, hogy a jövőben várható-e egy Izrael oldalán békében élő független palesztin állam megszületése. „Remélem. Továbbra is kezet nyújtok Netanjahu úrnak, mert hiszek a békében. Hiszek benne, hogy az izraeli és a palesztin emberek is békét akarnak” – mondta a palesztin elnök.

„Vagy mi, politikusok megtesszük, vagy az emberekre hagyhatjuk. Ők egy héten belül megteremtenék” – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »