Ab-döntés – megszólalt az ellenzék

DK: a Fidesz lopni akart az MNB-törvénnyel

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Alkotmánybíróság (Ab) határozatával hivatalossá vált, hogy a Fidesz lopni akart az MNB-törvénnyel.

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Ab csütörtöki határozatában kimondta: alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal foglalkozó részének módosítása, mivel a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik.

Molnár Csaba azt írta, hogy a Fidesz által elfogadott törvény a jegybanki közpénz ellopását tette volna lehetővé.

“Kifejezetten arról alkottak törvényt, hogy a saját zsebükbe tehessék a sokak adóként befizetett közös vagyonát” – fogalmazott.

A DK szerint az Orbán-kormány bukása után minden egyes fideszes képviselőnek felelnie kell majd, amiért igent mondott az MNB-törvényre.

Együtt: Matolcsy Györgynek távoznia kell

Az Együtt szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése miatt Matolcsy György jegybankelnöknek távoznia kell a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éléről.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Ab csütörtöki határozatában kimondta: alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal foglalkozó részének módosítása, mivel a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik.

Pápa Levente azt írta, a jegybankelnök pozíciója tarthatatlanná vált, miután minden létező jogi fórum megállapította, hogy az MNB kizárólag közpénzt kezel. Matolcsy György viszont azt állította, hogy a jegybanki eredmény nem közpénz, hanem a nemzeti banké.

“Aki ennyire nem érti a saját maga által vezetett intézmény működését, vagy ekkora csalást akar elkövetni, annak távoznia kell” – fogalmazott.

Megjegyezte, a döntést egy olyan Ab hozta meg, amelyik “a mai kormány hű csatlósa”, és nem látja el a kormányzati hatalom ellenőrzését. Helyette inkább a rendszer “lelkes kiszolgálója”, ezért nem tekintik legitim államhatalmi testületnek.

LMP: a döntés megerősíti az átláthatóság pozícióját

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése a jegybanktörvényről megerősíti az átláthatóság pozícióját Magyarországon – mondta Schiffer András, a párt társelnök-frakcióvezetője az MTI-nek.

Schiffer András az Alkotmánybíróság csütörtöki döntésére reagált így, amely egyebek mellett azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása, mivel a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik.

A politikus azt mondta, tiszteletben tartják a döntést, örülnek neki, mivel a vitában az LMP ugyanezen az állásponton volt. A döntés emellett erősíti, hogy elemi szükség van a nyilvánosságbarát Alkotmánybíróságra.

MLP: a jegybank alapítványainak a nyilvánosság előtt kell elszámolniuk

A Magyar Liberális Párt véleménye szerint a Kúria szerdai és az Alkotmánybíróság csütörtöki döntései alapján a Magyar Nemzeti Banknak “ki kell terítenie a lapokat”, az MNB alapítványainak a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt kell elszámolniuk tevékenységükkel.

Az MLP ügyvivője, aki csütörtökön sajtótájékoztatót is tartott a témában, az MTI-nek azt mondta, hogy a Liberálisok az első pillanattól kezdve a legélesebb kritikával illették a jegybank “féktelen pazarlását”, kiváltképpen az alapítványok létrehozását. Az alapítványok működését az első pillanattól kezdve “botrányos ügyek kísérik”, Matolcsy György jegybankelnök és társai viszont mindent megtettek, hogy ne kelljen elszámolniuk az alapítványok gazdálkodásával – jelentette ki a politikus. A Kúria és az Alkotmánybíróság határozatai viszont egyértelművé tették, hogy Matolcsy Györgyék “elbukták azt a szabadságharcot, amelyet a magyar nyilvánossággal szemben vívtak” – tette hozzá.

Bodnár Zoltán az MLP nevében arra szólította fel az MNB vezetését, hogy a jegybank és alapítványai haladéktalanul tegyenek eleget az összes ellenük indított közérdekű adatigénylésben foglalt kérésnek.

Arra is emlékeztetett, hogy korábban pártjuk is adatigényléseket nyújtott be valamennyi MNB-s alapítványhoz, amelyben kikértek minden általuk kötött szerződést.

Emellett csütörtökön újabb adatkérést adtak be, mert azt is szeretnék megtudni, hogy a jegybank alapítványai által létrehozott Ferida Zrt. szerzett-e részesedést annak a konzorciumnak bármely tagjában, amelyik megvásárolhatja az MKB Bankot.

A Kúria szerdán hirdetett ki döntését, hogy a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány köteles kiadni valamennyi pályázatának adatait az adatkérés időpontjáig.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön mondta ki, hogy alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása.

Jobbik: az alkotmánybírósági döntés súlyos kritika a Fidesz politikusaira nézve

A Jobbik szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése az MNB-törvényről súlyos kritika a Fidesz politikusaira nézve, és megerősítette, hogy a jegybanki alapítványok vagyona nem veszíti el közpénz jellegét.

 Az Ab csütörtöki határozatában azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal foglalkozó részének módosítása, mivel a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik.

A Jobbik az MTI-vel tudatta: saját sikereként értékeli, hogy felhívására Áder János államfő az Alkotmánybírósághoz fordult. Hozzátették: a Fidesz hatalmi gőgjére nézve is súlyos kritikát fogalmazott meg az Alkotmánybíróság.     

A Jobbik elvárja, hogy a Fidesz “vegyen vissza hatalmi gőgjéből”, és a továbbiakban ne gátolja a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek ellenőrzésének lehetőségét – írták.

MSZP: a jegybank alapítványai nem titkolhatják tovább a közpénzek felhasználását

Az MSZP üdvözölte az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtöki döntését az MNB-törvényről, szerintük a jegybank alapítványai nem titkolhatják tovább az adófizetők pénzének felhasználását.

Tóth Bertalan, a párt országgyűlési képviselője, a parlamenti frakció helyettes vezetője ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy az Ab határozatában azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása, mivel a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik.

A szocialista politikus azt írta, tíz napja maradt Matolcsy Györgynek arra, hogy elszámoljon az alapítványaiban rejtegetett 260 milliárd forint közvagyonnal és erre fel is szólította Matolcsy György jegybankelnököt.

Az MSZP ugyanakkor – mint azt Tóth Bertalan írta – sajnálja, hogy az Ab a postatörvény kapcsán elfogadhatónak tartotta a visszamenőleges hatályú jogalkotást. Az Ab ezzel segédkezet nyújtott Orbán Viktor lopásalapú kormányzásához és a Magyar Posta titkos privatizálásához.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »