A zöldtrágyázás jelentősége a talaj biológiai életében

Bár már többször írtam cikkeimben erről a témáról, úgy látom, hogy sokan még mindig nem fogják fel ennek a jelentőségét. Nyugodtan mondhatom, hogy a talajaink (földjeink) újraregenerálódásának csak egy járható útja van: ez a zöldtrágyázás, amivel évről évre fokozatosan gazdagítjuk a talaj biológiai életét és ezáltal javítjuk a minőségi mutatókat, ami azt jelenti, hogy a talaj újra feléled, mert növekszik a humusztartalma. Ami minden talajnak a legalapvetőbb minőségmutatója, pontosabban minél magasabb a humusztartalma, annál értékesebb.
Mint tudjuk, Kárpátalján földjeink igen savanyúak, ami ez is egy negatív mutató és szegények humusztartalomban, azért javítanunk kell azon.

Lassan már földjeink egyharmada nem alkalmas mezőgazdasági termelésre. Újraéleszteni talajainkat óriási anyagi áldozatot kellene hoznunk, amit sajnos pénz hiányában nem tudunk megvalósítani. Felmerül a kérdés: mi a járható út, ami nem drága, minden termelőnek elérhető és újra regenerálódhatnak földjeink? Ez a zöldtrágyázás, amivel évről évre növeljük a talaj humusztartalmát. Ez a téma különösen aktuális, mert a munkálatokat éppen most kell elvégezni.

Azért ne hagyjuk ki ezt a nagy lehetőséget, tehát az őszi kalászosok aratása után sok szerves anyag (szalma) marad a talaj felületén. Ezt egy-két liter biodesztruktorral lepermetezzük, hozzáadva 30-40 kg karbamidot vagy ammónium nitrátot (am.szelitra). Ezt azonnal nehéz tárcsával bedolgozzuk, és utána vessük el a repcét 10-15 kg hektáronként. Repce helyett használhatunk olajretket vagy fehér mustárt, ezeket a kultúrákat azért vessük, mert nagyon intenzíven növekednek és sok zöld masszát adnak, amit utána beszántunk. Ami körülbelül 30-40 tonna istállótrágyát helyettesít, azon kívül a repce gyors növekedése elfojtja az újrakelő gyomok fejlődését (különösen a moharfélék és a parlagfüveket). Ezzel a módszerrel javítani fogjuk a talaj szerves anyag lebontását, élénkül a talajélet ezeken a területeken, a mezőgazdasági kultúrák jobban fejlődnek, lényegesen kevesebb műtrágyát fogunk használni és lényegesen kevesebb talajlakó kártevő és kórokozók lesznek a földjeinkben.

Sokan hívnak az utóbbi időben engem és panaszkodnak, hogy nem tudják kellőképpen megvédeni az uborka ültetvényeiket a kártevőktől (tetvek, tripsz, atkák). Sajnos évről évre ugyanazt a hibákat ismételjük meg. Legfontosabb tudni, hogy hatékonyan a felsorolt kártevők ellen csak akkor tudunk védekezni, ha idejében felfedezzük azokat és hatékony rovarölő szereket használunk. Amit mindenkinek tudni kell: tilos egymás után többször ugyanazt a rovarölő szert használni, pontosabban minden permetezéskor más rovarölő szert használjunk. Csak így tudjuk kivédeni a rezisztencia kialakulását. A legtöbb rovarölő szert csak egyszer, maximum kétszer lehet használni a vegetációs időszakban. Ne használjuk a rovarölő szereket nappal meleg időszakban, legoptimálisabb az esti permetezés, ezzel védjük a hasznos rovarokat is, pl. a méheket. Amit még tudni kell: a kártevők a levél fonák oldalán szaporodnak és élősködnek, ezért fontos a motoros permetezőgép használata, amivel a levelek fonák oldalát is elérhetjük. Ezen kívül – különösen az atkák és a tetvek ellen – használjunk egy jól bevált biológiai rovarölő szert, amit úgy nevezünk, hogy Actofit. Ezt meg lehet vásárolni minden gazdaboltban, különféle kiszerelésben. A rendkívül nagy hőség csökkenti a vegyszerek (rovarölők) hatékonyságát, ezt is figyelembe kell venni.

Várom továbbra is kérdéseiket, és szívesen válaszolok Önöknek.  Tel. 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 29. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaTerra DeigazdaságmezőgazdaságzöldségtermesztészöldtrágyázásForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »