A zöldségek így maradnak sokáig frissek

A zöldségek így maradnak sokáig frissek

A megfelelő tároláson múlik, hogy az ínycsiklandóan friss gyümölcsök és zöldségek meddig őrzik meg minőségüket a vásárlás után. Lássuk, mire érdemes figyelni!

Egy tavalyi felmérés szerint a megvásárolt élelmiszerek 29 százaléka landol a kukában, részben a nem megfelelő tárolás miatt. A piacon még hívogatóan friss zöldségek-gyümölcsök azonban otthon pár nap alatt veszítenek a minőségükből, és ha nem figyelünk eléggé, megromlanak, mielőtt jóízűen elfogyaszthatnánk őket. Ezt megelőzendő, az Easy Health Options portál összegyűjtötte azokat a trükköket, amelyekkel hosszabb ideig frissen tarthatjuk a zöldségeket, gyümölcsöket otthon is – írja a Házipatika.com.

Bizonyos gyümölcsökben – például a banánban, almában, körtében, avokádóban, valamint paradicsomban – természetes módon termelődik etilén, ami egy érési folyamatokat elősegítő vegyület. Épp ezért az erre érzékeny zöldségeket jobb ezektől a gyümölcsöktől távol tartani. Az etilén felgyorsíthatja például az uborka, a hagyma, a padlizsán, a zeller és a spárga romlását, de a mangót és a szőlőt is jobb távol tartani az etiléntermelő társaiktól.

A zöldségek és gyümölcsök esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy alaposan megmosva fogyasszuk őket. Magával a mosással azonban ráérünk addig várni, amíg ténylegesen szeretnénk megenni vagy felhasználni az adott friss árut. Egyes terményeket ugyanis egy mesterséges, viaszos réteggel vonnak be, ami elősegíti a hosszabb eltarthatóságot – ilyen például az alma, a citrom, a narancs, az uborka, a kaliforniai paprika vagy a padlizsán. Ha ezeket vásárlás után egyből megmossuk, eltávolítjuk ezt a fénylő viaszréteget a felületükről, így a megfelelő tárolási körülmények között is kevesebb ideig őrzik meg a minőségüket.

Hírdetés

A sárgarépa több hétig is friss és ropogós marad, ha rögtön vásárlás után levágjuk a zöldjét, meghámozzuk és egy légmentesen záródó dobozban vagy csúszózáras tasakban tesszük a hűtőbe. Ha ugyanis a zöldjével együtt tároljuk, hamarabb megpuhul és romlásnak indul. Ezzel a trükkel ráadásul a saját dolgunkat is megkönnyítjük, hiszen nem a főzés közben kell majd bajlódnunk a répapucolással.

A gombát (akár egészben, akár szeletelve vásároljuk) nem ajánlott műanyag zacskóban a hűtőbe tenni, a műanyag zacskó belsején ugyanis hamar kicsapódik a pára, a nedves közegben pedig szinte azonnal romlásnak indul a gomba. Jobban járunk, ha inkább papírba vagy légmentesen záródó üvegedénybe tesszük a gombát, így akár egy hétig is megőrzi a frissességét a hűtőszekrényben.

A hagymafélék esetében a legfőbb szempont, hogy elegendő szellőzést biztosítsunk nekik, azaz ne szűk, zárt helyen tároljuk. A műanyag zacskó sem alkalmas a hagymatárolásra, helyette keressünk egy alul is lyukacsos, jól szellőző kosarat, abba tegyük bele a hagymafejeket, majd helyezzük az egészet hűvös, száraz helyre (például a kamrába). Az is jó megoldás lehet, ha a boltban használt hálót akasztjuk fel egy kampóra a spájz egy jól szellőző részén.

Az eper, a málna, az áfonya, a szeder és a többi apró bogyós gyümölcs is hajlamos gyorsan megpenészedni, hiába tesszük a hűtőbe. Ennek az egyik oka, hogy nincsenek elég hidegen – a bogyósokat érdemes 5 Celsius-fok alatt tárolni, és mindig csak a hűtőből kivéve, közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg őket, így elkerülhetjük, hogy idejekorán megpuhuljanak és erjedésnek induljanak.

A legtöbb háztartásban a banánt a konyhapulton tárolják, így azonban gyorsan elveszti frissességét és túlérik. Ha szeretnénk napok múltán is friss, nem túl puha banánt enni, akkor tegyük őket a hűtőszekrénybe! Így a héja ugyan hamarabb bebarnul, mint szobahőmérsékleten, maga a gyümölcs azonban olyan friss és keményebb állagú marad, mint amilyen a piacon vagy az üzletben volt. Ugyanez a helyzet a citrommal is, szobahőmérsékleten tárolva hamar kiszárad és megkeményedik a héja. Ehelyett a friss citromot tegyük légmentesen záródó tasakba, majd a hűtőszekrénybe, ahol hetekig friss és lédús marad.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »