A zöldpárti jelölt felé húznak a levélszavazatok, megcsappant Norbert Hofer előnye – a tervezettnél hamarabb kihirdethetik az osztrák elnökválasztás eredményét

A tervezettnél hamarabb kihirdethetik az osztrák elnökválasztás eredményét – írja a Die Presse.com. A verseny szoros, az utolsó hírek szerint még tart a levélben elküldött voksok összeszámlálása.

A Die Presse.com-on közölt, 14 óra 13-as adatok szerint csaknem 516 ezer, levélben érkezett voksot számláltak már össze az országban. A szavazatok 61,1 százalékát kapta Alexander Van der Bellen, a zöldek jelöltje, és 38,9 százalékot szerzett Norbert Hofer, a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje az eddigi adatok alapján.

Az osztrák belügyminisztérium szerint lehetséges, hogy az eredményeket már 15 óra és 16 óra között nyilvánosságra hozzák. Korábban 17 és 19 óra közé tették a lehetséges időpontot.

15 óra előtt nem sokkal közzétett értesülések szerint a levélszavazatoknál hiába hatalmas Van der Bellen előnye, az összesített versenyben Hofer 18 495 vokssal vezet. Vasárnap ugyanakkor még valamivel több mint 144 ezres volt az előnye, ami mostanra jelentősen megkopott. A 117 választókörzetből, úgy tudni, eddig 96-ban végeztek a szavazatszámlálással. Amikor már csak tizenhét szavazókör adatai hiányoztak, Hofer előnye 12 702 voksra olvadt.

Az már biztos, hogy Ausztriának ellenzéki államfője lesz. A HVG szerint a diplomások között Alexander Van der Bellen, a zöldek jelöltje szerzett jelentős mennyiségű szavazatot, Norbert Hofer, a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje pedig a munkások között tarolt.

A második világháború óta nem volt ennyire megosztott az alpesi ország, amelyet az elmúlt hetven évben – rövid megszakításokkal – majdnem folyamatosan a szociáldemokraták és a konzervatívok koalíciója határozott meg.

(HVG – Die Presse nyomán)

Korábban írtuk: Osztrák elnökválasztás: a hivatalos előzetes eredmények szerint a szabadságpárti jelölt vezet


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »