A zenélő siklósi vár

A zenélő siklósi vár

A siklósi vár hallatán a magyar emberek legtöbbjének a Tenkes kapitánya című, tizenhárom részes tévésorozat jut eszébe. Az 1963-ban készült mozi talán a legnépszerűbb filmsorozat a Magyar Televízió történetében. Olyan nevek vitték sikerre Örsi Ferenc történetét, mint Zenthe Ferenc, Szabó Gyula, Krencsey Mariann, vagy a labanc vezért alakító Ungváry László, a rendezést Fejér Tamásra bízták. A siklósi várban külön kiállítás foglalkozik a filmmel, s a vendégek részleteket is láthatnak a sorozatból.

Mégis, most a darab zeneszerzőjéről, Vujicsics Tihamérról szeretnék megemlékezni. A szerb származású komponista igazi színfoltja volt a magyar zenei életnek.

Talán legismertebb darabja az Éjféli operabemutató, melynek „Mama fogjál nekem békát” kezdetű áriája szállóigévé vált. 137 filmzene maradt utána, a Tenkes kapitánya című muzsikája pedig halhatatlanná tette. Vujicsics kissé eklektikus, de nagyon népszerű aláfestőt álmodott meg. Felbukkan benne a Rákóczi-nóta, számos magyar népdal és kuruc dal, mint például a Török bársony süvegem. Hangszerválasztékában – az akkori kor megelevenítésében – a trombita, a tárogató is fontos szerepet játszik. A szerző 1975-ben, negyvenhat éves korában repülőgép-balesetben vesztette életét. Nevét halála után a Vujicsics Együttes vette fel.

Lépjünk tovább! A várkápolnában egy különleges instrumentum, a „Borgona” mellett állhat meg sok látogató. „A világon egyedülálló hangszer” – hirdeti a felirat. A „bor” és az „orgona” szóösszetételét választották elnevezésére az alkotók, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra játékos kedvű szakemberei.

Hírdetés

E friggyel egyetértésben, a készítők a sípokat helyettesítő különböző méretű üvegekbe eltérő mennyiségű olajat öntöttek, s a megszólaló flaskák fényjelet is adnak. A mesterek a borral nem kísérleteztek, mivel a nedű egyrészt párolog, másrészt, ha valaki meghúzza valamelyik butéliát, a nemes instrumentum rögvest elhangolódik.

Az alkotók már régóta tervezték a különleges hangszer megvalósítását, a munkát egy turisztikai pályázaton elnyert összeg indította el. A lelkes építők két hónap alatt fejezték be remekművüket, a palackok választékában boros, sörös, s egyéb, zöld színű darabok szerepelnek. A megálmodói egy standard ládaorgonához építették hozzá a „bárszekrényt”, amit egy számítógépes elektronika irányít.

A villányi borvidék pincészetei magukénak érzik a borgonát, s koncertekkel is népszerűsíteni kívánják. Az lenne az igazi, ha a felkent művészek bordalokat játszanának csak rajta, de ez a jelenlegi helyszínen, a templomi liturgiában még nem elfogadott…

 (Csermák Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »