A zene összeköt – A Zeneakadémián léptek fel a Máltai Szimfónia növendékei

A zene összeköt – A Zeneakadémián léptek fel a Máltai Szimfónia növendékei

Második alkalommal léptek színpadra február 19-én a budapesti Zeneakadémia nagytermében a Máltai Szimfónia program növendékei, akik a legszegényebb magyar településeken élnek. Az Óbudai Danubia Zenekarral adtak koncertet a Közös Hang projekt keretében.

Tiszabura, Erk, Tarnazsadány, Tarnabod, Pocsaj és Nyírmihálydi – ezek azok a települések, ahonnan az ifjú zenészek érkeztek a Zenakadémia nagytermének színpadára. A Felzárkózó települések program falvaiban zajló zenei esélyteremtő foglalkozásokon részt vevő gyerekek és az Óbudai Danubia Zenekar három népdalt adtak elő, amelyet Báder Ernő, Vörös Tamás és Nyári Károly hangszerelt és Ott Rezső írt át szimfonikus zenekarra.

A gyermekek nem először álltak a Zeneakadémia nagyszínpadán – és Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar karmesterének szavaival élve nem is utoljára –: tavaly szeptemberben már elkápráztatták itt a közönséget. Az volt a Máltai Szimfónia és a Danubia Zenekar Közös Hang projektjének első állomása, az évadzáró közös koncert pedig április 30-án lesz. A projekt célja a felzárkózó településeken zenét tanuló gyerekek művészi integrációja, és annak bemutatása, hogy „a zene összeköt”.

Hírdetés

„A fellépésben nem kevés munkája van a gyerekeknek, rengeteg próba, erőfeszítés és gyakorlás vezetett el addig, hogy az öröm létrejöhessen” – fogalmazott a szombati koncerten köszöntőjében Hámori Máté karmester, aki nyomban megadta a kezdőhangot is: „Most következhet a boldogság.” Ez tükröződött azoknak a nyírségi gyerekeknek a szemében is, akiknek énekével és dobszólójával kezdetét vette a koncert, és mindazokéban, akik a Zeneakadémia nagyszínpadán álltak.

Fontos változás volt a korábbi koncerthez képest, hogy a gyerekek nemcsak hegedűn, csellón, cajonon (ejtsd: káhón), gitáron játszottak, hanem ezúttal énekeltek is – amibe Hámori Máté biztatására – egy ponton a közönség is bekapcsolódott.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »