A zágrábi karácsonyi vásár Európa legjobbja

A zágrábi karácsonyi vásár Európa legjobbja

A horvát főváros idén már harmadszor büszkélkedhet a „legjobb karácsonyi vásárnak“ járó első helyezéssel. Most azt is megtudhatjuk, hogy mi a zágrábi karácsonyi vásár húzóereje, ami miatt turisták ezrei látogatnak el a horvát fővárosba.

Talán nem túlzás azt állítanunk, hogy a forralt bor illatával átszőtt karácsonyi vásár az összes város büszkesége a karácsonyi ünnepek idején. Emellett a karácsonyi vásárok szinte minden évben törekednek arra, hogy valami újjal, jobbal rukkoljanak elő.

Szebbnél szebb fényfüggönyökkel és fényfüzérekkel, csodálatos díszítésekkel, popmás és látványos kultúrműsorokkal, valamint fantasztikus, hagyományos finomságokkal próbálják a vásárokba csábítani a látogatókat. Minden igyekezetükkel a karácsonyi hangulat megteremtésére törekednek, s próbálják mindenki számára kellemessé tenni ezt a hektikus időszakot. Ezenfelül pedig szeretnének azzá a vásárrá válni, amit a turisták Európa legszebbjének és legjobbjának választanak.

A legjobb karácsonyi vásárok után minden évben a European Best Destinations portál kutat gőzerővel. A nyilvános szavazás december 1-jén vette kezdetét, és mintegy 131 ország 200 ezer turistája adta le a voksát. A legnagyobb sikert Franciaország könyvelheti el, hiszen négy francia városnak is sikerül felküzdenie magát a legjobb karácsonyi vásárok top tízes listájára. A franciákkal ellentétben a legnagyobb csalódás a németeket érte. A mesebéli karácsonyi vásáraikról elhíresült német városok idén csupán a ranglista második felében kaptak helyet. Idén azonban  nagy meglepetést okozott Budapest és Manchester is, akik a tavalyi ranglistához képest, idén az élvonalba tornázták fel magukat.

Harmadszor Európa legjobb karácsonyi vására

A ranglista első helyezését az a város szerezte meg, amelyik nálunk inkább a nyári üdüléssel hozható összefüggésbe. A horvátországi Zágráb idén már harmadik alkalommal örülhet az „Európa legjobb karácsonyi vására“ elnevezésű titulusnak. Jogosan. Zágráb karácsonyi vására szinte a város minden pontján megtalálható.

A zágrábi karácsonyi vásárhoz hozzátartozik a barátságos közeg, a rengeteg rendezvény, valamint a helyi, tradicionális specialitások. Mindemellett nem hiányozhat a meghitt, fűtött, fedett csarnok sem a hatalmas karácsonyfájával és a világító szökőkútjával. A zágrábi karácsonyi vásár ellenben a többi európai főváros karácsonyi vásárjától abban is különbözik, hogy nem telített embertömeggel, s az árak sem egetverőek.

Hírdetés

Az öt legjobb

A győztes Zágráb mögött több mint 14 ezer szavazattal a francia Colmar szerezte meg az ezüstérmet. Az elzászi vidék festői szépségű, borkultúrájáról híres városkában már 18 éve rendeznek karácsonyi vásárokat, idén pedig a város öt karácsonyi vásárának pozitív értékelésével vívták ki a második helyezést.

Az első három helyezett között természetesen ott van az oly sokak által kedvencnek kikiáltott bécsi karácsonyi vásár is. Az adventi és a karácsonyi időszakban szinte az egész város egy hatalmas, mágikus karácsonyi vásárrá alakul közvetlenül a gyönyörűen kivilágított városháza előtt.

Bécs nyakában szorosan ott liheg az évről évre egyre jobbnak minősített budapesti karácsonyi vásár. A vásár idén a hagyományos kézműves termékeken kívül a modern elemeknek is teret biztosított. Ilyen volt például az a fényshow, mely egy 3D-s szemüveg segítségével teljesen más dimenzióból mutatta be a Szent István-bazilika homlokzatát.

A franciák valamit tudnak. Az ötödik helyezést szintén egy elzászi város, Strasbourg szerezte meg. A karácsonyi vásárt a meghittségre és az adventi tradíciókra alapozzák, ahol élő betlehemmel, valamint egyedi koncertekkel és kulturális programokkal várják a látogatókat.

Európa 20 legjobb karácsonyi vására

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Total Croatia News


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »