A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

A Za ľudí szerint megvalósíthatatlan Gyimesi György (OĽaNO) azon javaslata, amely a nemzetiségeket képviselő pártok számára három százalékra csökkentené a parlamentbe jutás küszöbét.

„Mi alapján dől majd el, hogy egy párt nemzetiséget képvisel-e vagy sem? A Za ľudí tagjai között is vannak a nemzeti kisebbséghez tartozók, legyen szó magyarokról vagy ruszinokról, és rendkívül értékeljük, hogy a politikai életbe is bekapcsolódnak” – írta állásfoglalásában a Za ľudí, amely képviselői diszkriminatívnak tartják, hogy a parlamentbe jutás küszöbét csak a nemzetiségi pártok számára csökkentsék.

Hírdetés

Ondrej Šprlák, az SaS képviselője elmondta, a koalíción belül eddig még nem esett szó a nemzetiségi pártok számára érvényes parlamenti küszöb csökkentéséről.

Gyimesi György csütörtökön, a népszámlálás részeredményeinek közzététele után arról is beszélt, hogy a koalíción belül vita folyik a választási körzetek számának növeléséről. Az OĽaNO képviselője 12 körzet létrehozását javasolja, ez pedig lehetővé tenné, hogy az egyes régiókban nagy számban élő nemzetiségek könnyebben szerezzenek parlamenti képviseletet. Az SaS határozottan elutasítja a felvetést, és hibának tartja azt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »