A XXVII. Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozóra készülnek Komáromban

November 22-e és 24-e között immáron 27. alkalommal kerül sor Komáromban a Kárpát-medencei magyar középiskolások számára évenként megrendezett Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozóra.

A rendezvény ötletgazdája Oláh György posztumusz Magyar Örökség Díjjal kitüntetett matematikatanár, aki az ötágú síp szellemében szervezte meg az első diáktalálkozót 1991-ben.

Érkeznek vendégek többek között Szatmárnémetiből, Zentáról, Pécsről, Békéscsabából, Győrből, Szegedről, Gyuláról, Budapestről, Debrecenből, Kassáról, Somorjáról, Gyuláról, valamint Ipolyságról is. Emiatt is nyilvánvaló, hogy a rendezvény ismét teljesíti egyik legfőbb feladatát:

Hírdetés

A megnyitó ünnepségen, amelyre november 22-én, pénteken délután 15 órakor kerül sor a Selye János Gimnázium nagytermében,megemlékezünk a nemrég elhunyt Keszegh István korábbi igazgatóról és matematikatanárról, aki éveken keresztül volt a diáktalálkozó főszervezője. Az előző rendezvény megnyitóján, 2018 novemberében még személyesen köszöntötte és buzdította a jelenlévőket.

A diáktalálkozón az utóbbi évekhez hasonlóan egyúttal az Oláh György Matematikai Tehetségdíj átadására is sor kerül egy Kárpát-medencei ifjú magyar matematikus számára.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a résztvevők idén is tarka kínálatból válogathatnak, hiszen a három nap alatt olyan előadások hangzanak majd el, mint például Érdekességek a 3D és az innováció világából; A négyszín-tétel legrövidebb bizonyítása; Négyzetes közép a háromszögben; Szerkesszünk parabolát; Kombinatorikus geometria; Figurális számok síkban és térben vagy Kerekasztal-feladatok.

A rendezvény költségeihez jelentős támogatással járult hozzá a rendező két középiskolán kívül a Csemadok Városi Szervezete, Komárom városa, a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre, az SZMPSZ, az SZMSZSZ, a komáromi  Agroservis Kft., valamint magánszemélyek is.  Köszönet illeti őket, amiért segítségükkel ezen a diáktalálkozón is sok magyar tanuló kaphat jó tanácsokat, ötleteket a matematikaversenyekhez, illetve középiskolai, egyetemi tanulmányaihoz.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »