A XVIII. Regejáró Misztrál Fesztivál Nagymaroson

A XVIII. Regejáró Misztrál Fesztivál Nagymaroson

A Regejáró Misztrál Fesztivál két napja alatt három koncerten összesen 50 dalt muzsikál el a Balassi-emlékéremmel kitüntetett együttes. A pénteki koncertre három új dal mellett egy olyan válogatást adnak, melynek minden száma különböző Misztrál korongról származik.

A Dunakanyar egyik legjelentősebb nyári rendezvénye a Regejáró Misztrál fesztivál. A várható zenei élmények az idén a tizennyolcadik alkalommal vonzzák a fiatalokat és a lélekben fiatalokat Nagymarosra július 19-én és 20-án, pénteken, szombaton. Török Máténak, a Misztrál együttes egyik alapítójának tett föl kérdéseket a Gondola.

– Művész úr, a Templomkerti színpadon pénteken este a Szimbola és a Makám együttes előzi meg a 21 órakor föllépő Misztrált. Ez a három együttes hogyan alkot harmóniát?

– A három együttes más-más zenei műfajt képvisel, de úgy, hogy van átjárás ezen műfajok között. A központi eleme mindhárom formációnak a vers, melyet a maga eszközeivel mutat be. A különböző zenei világok sokszínűsége tárja elénk azt a teremtett egységet, melyben mindannyian élünk. Talán ebben látható meg harmonikussága.

– Szombaton templomi hangversenyek vezetik be a délutánt: 13 órakor akusztikus gitárkoncertet adnak Szabó Sándor és barátai, utánuk 15 órakor Tolcsvay Béla lép a katolikus templom oltára elé, ő vezette be Pázmándon a Sarlós Boldogasszony-hagyományt. Ehhez a muzsikához hogyan tesz hozzá élményt a templomi környezet?

Hírdetés

– A templomi környezet mindenképp csendre szólít, s ebben a csendben máshogy hat a dal, másként szól a vers. Ezt a fajta csendet egy szabadtéri színpadnál nehezebb megteremteni, de nem lehetetlen.

– Szombaton este Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák tesznek lépéseket a Regejárásban. Őket miért ajánlja közönségének a Misztrál?

– Gyuriék régóta visszajáró vendégei a fesztiválon. Szeretjük, ahogy ötvözik a különböző népek dallamait, azokat elegyítik magyar szövegekkel, majd összerázva saját muzsikát kreálnak az egészből. Egyikük azoknak a formációknak, akikre rá tud csodálkozik a rockot, bluest hallgató igényes közönség, hogy milyen szép a magyar vers, s ettől megindulnak az énekelt vers irányába.

– Maga a Misztrál milyen újdonsággal rukkol ki a XVIII. Regejáró fesztiválon?

 – A két nap alatt három koncerten összesen 50 dalt muzsikálunk el. A pénteki koncertre három új dal mellett egy olyan válogatást adunk, melynek minden száma különböző Misztrál korongról származik. Így összesen 18 dal várható a péntek esti Misztrál koncerten. A szombati Álomkófic gyerekkoncert után az esti koncertünk dalait pedig úgy állítottuk össze, hogy azt végig velünk lehessen énekelni, táncolni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »