A WHO szeptemberig várna a harmadik oltással, itthon viszont nyolcezren már fel is vették

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben kiadott állásfoglalása szerint legalább szeptemberig várni kellene a harmadik oltással, hogy a hátrányos helyzetben lévő régiókban is beoltsák a lakosság egy részét – minden országban legalább a lakosság 10 százalékát.

Az atv.hu megkereste ezzel kapcsolatban a Koronavírus sajtóközpontot, amely közölte, a harmadik oltás megkezdésével tovább szeretnék erősíteni a magyar emberek védelmét. De szükség esetén Magyarország további vakcina felajánlásokra is kész más országoknak.

Mint válaszukban írták, 

a vakcinakereskedelem nagyrészt a gyártók és a nagyhatalmak megállapodásán múlik, a hazánkra eső nyugati vakcinák mennyiségét az EU központi beszerzés szabályozza. Magyarország számos országot segít szolidaritásból vakcinával, és szükség esetén további felajánlásokra is kész.

Hírdetés

Emlékezetes, Orbán Viktor július 16-án jelentette be, hogy Magyarországon lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét augusztus elsejétől, oly módon, hogy a második oltást követően el kell telnie legalább négy hónapnak. A miniszterelnök ugyanakkor azt is mondta, hogy „a háziorvosok ettől eltérhetnek, mindenki keresse fel az orvosát”.

Július 29-én már el is kezdődött a regisztráció a harmadik oltásra, és augusztus elsejével pedig maga az oltakozás is. A Magyar Nemzet információi szerint

már több mint 27 ezren regisztráltak harmadik oltásra, és nyolcezren az oltást is felvették.

Mint mai cikkünkben megírtuk, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a koronavírus második-harmadik hullámához hasonló már biztos nem lesz. Az orvos hangsúlyozta, a harmadik oltás az időseknél és a krónikus betegeknél lehet indokolt, ugyanakkor a fiataloknak és várandós kismamáknak nem ajánlja, utóbbiak esetében ugyanis nincsenek klinikai vizsgálatok.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »