A WHO meg akarja állítani a majomhimlőt!

A WHO meg akarja állítani a majomhimlőt!

A majomhimlő kitörése a nem endémiás országokban megfékezhető, és a vírus emberről emberre történő terjedése megállítható – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO fertőző betegségek szakértője Maria Van Kerkhove tájékoztatott, hogy eddig kevesebb mint 200 megerősített esetet jelentettek a ritka fertőzéssel kapcsolatban, hozzátette, hogy a helyzet kezelhető.

„Meg akarjuk állítani az emberről emberre történő terjedést. Ezt megtehetjük a nem endémiás országokban is” – részletezte. A betegség főleg „szoros fizikai érintkezés: bőrről bőrre történő érintkezés” útján történik – mondta, hozzátéve, hogy az eddig azonosított emberek többségénél nem volt súlyos lefolyású a betegség – idézte az AFP.

Hírdetés

„Ez azonban az első alkalom, hogy egyszerre több országban is látunk megbetegedéseket, ráadásul olyan embereknél, akik nem utaztak az afrikai endémiás területekre” – mutatott rá Rosamund Lewis (WHO), Nigériát, Kamerunt, a Közép-afrikai Köztársaságot és a Kongói Demokratikus Köztársaságot említve.

„Elsősorban az állatvilágban, erdős területeken fordul elő. Most már inkább a városok környékein látjuk” – közölte. Az AFP szerint Lewis azt is elmondta, hogy egyelőre nem tudni, a vírus mutálódott-e. Hozzátette azonban, hogy az ortopoxavírusok szélesebb csoportjába tartozó vírusok „nem hajlamosak a mutálódásra, és általában meglehetősen stabilak”.

Mik a majomhimlő tünetei? Ki lehet védett ellen? Válaszok a galériában!

(pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »