A Wells Fargo különösen örülhet az új szabályozásnak

A Wells Fargo különösen örülhet az új szabályozásnak

A pénzintézetek között a Wells Fargo lehet a legnagyobb nyertese az amerikai adóreformnak, 18 százalékos nyereségnövekedésre számíthat, leginkább annak köszönhetően, hogy profitjának oroszlánrésze az Egyesült Államokból származik.

Az amerikai republikánusok hagyományosan úgy gondolkodnak, hogy az adócsökkentés erősítheti a gazdaságot, ez áll a szerdán elfogadott adóreform járulékcsökkentéseinek hátterében – nyilatkozta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese az M1-nek. Az adóreform az elmúlt hónapban már éreztette a hatását a részvénypiacon, az S&P 500 index mintegy 5 százalékot emelkedett november közepe óta, amikor az amerikai képviselőház megszavazta az adótörvény tervezetét – írja a Reuters hírügynökség.

Az adóreformból a legnagyobb hasznot a Reuters által megkérdezett elemzők szerint a telekommunikációs, a közlekedési és a kiskereskedelmi ágazat, valamint a bankok húzhatják. A Goldman Sachsnál készítettek egy tanulmányt arról, hogy a Wall Street legnagyobb bankjait miként érintheti az adóreform. Arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy az Egyesült Államok hét legnagyobb bankjának nyeresége átlagosan 14 százalékkal bővülhet, miután a vállalati adókulcsot 35 százalékról 21 százalékra módosítják.

Hírdetés

A Wells Fargo lehet a legnagyobb nyertes a pénzintézetek között, 18 százalékos nyereségnövekedésre számíthat, leginkább annak köszönhetően, hogy profitjának oroszlánrésze az Egyesült Államokból származik. A Citigroup, amely bevételének mindössze felét szerzi az Egyesült Államokból, mindössze 10 százalékos nyereségnövekedésre számíthat. A Citinek ugyanakkor egyszeri, 20 milliárd dolláros veszteséget is okoz az adócsökkentés amiatt, hogy halasztott adókövetelése van az állammal szemben – hangsúlyozta John Gerspach, a bank pénzügyi igazgatója.

Számos amerikai cég profitálhat az adóreformból, különösen azok, amelyek eddig magas vállalati adókulcs mellett fizették a közterheket, vagy jelentős tengerentúli befektetésekkel rendelkeznek – vélekedett a befektetési kutatásokat végző cég, a CFRA. A Goldman szerint az Apple 200 milliárd dolláros vagyonrészét csoportosíthatja át az Egyesült Államokba az adócsökkentés után, de az Amazont, az Aspent, az Intuit, a magyar alapítású, ám amerikai székhelyű LogMeInt, a Nordstromot és az Oracle-t is a nyertesek közé sorolja.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »