A vöröskeresztet használták álcaként a panamaiak

A vöröskeresztet használták álcaként a panamaiak

Tudta nélkül a Nemzetközi Vöröskereszt (NVK), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) is részesült a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégeinek jövedelmeiből, legalábbis papíron – hívta fel rá a figyelmet a Le Monde című francia napilap vasárnap.

A panamai gazdasági jog egyik kiskapuját kihasználva a Mossack Fonsecának lehetősége volt rá, hogy a vöröskereszt tudta és beleegyezése nélkül őt jelölje meg a körülbelül 500 offshore cég pénzeit tisztára mosó Faith Foundation és Brotherhood Foundation (Hit, illetve Testvériség Alapítvány) kedvezményezettjeként. Eközben a Mossack Fonseca ügyfelei anonim tulajdonosként élvezhették a névtelenség minden áldását: számlanyitáskor sem kellett nyilvánosságra hozniuk kilétüket, mivel a kedvezményezett megadása elég volt a panamai bankoknak.

Az ügyvédi iroda tájékoztatása szerint ez nem jelenti azt, hogy az NVK vagy bármely más kedvezményezett tulajdonosi jogokkal rendelkezne a fenti alapítványokban, és peres esetben sem formálhatna igényt azokra.

A vöröskeresztet használták ki

A Nemzetközi Vöröskereszt a fenti alapítványokon és az általuk birtokolt offshore cégek során keresztül több neves politikussal, köztük Néstor Kirchner és Cristina Fernández de Kirchner volt argentin elnökökkel, illetve Kalifa bin Zájid ál-Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek jelenlegi elnökével is kapcsolatba hozható. Az egykori argentin elnöki pár egy üzletember és a Faith Foundation segítségével mintegy 65 millió dollárnyi közvagyont moshatott tisztára, míg Sejk Nahajan felkapott londoni negyedekben vásárolt lakásokat ugyanezen alapítvány közvetett segítségével.

Az 1863-ban Genfben alapított Nemzetközi Vöröskereszt természetesen egy fillért sem látott az állítólag a nevére folyósított összegekből.

Peter Maurer, a szervezet elnöke felháborodottan utasította el a Mossack Fonseca eljárását.
„Különös gonddal kell ügyelnünk nevünk tisztaságára” – mutatott rá. „Ha a Nemzetközi Vöröskereszt jó híre bemocskolódik, az emberéleteket sodorhat veszélybe” – tette hozzá Maurer a Sonntagszeitung című svájci hétvégi lapban.

A természetvédelmisek nevével is visszaéltek

A Mossack Fonseca számos esetben a Természetvédelmi Világalap (WWF) nevével is visszaélt.
Azonban a kiszivárgott dokumentumokból kiderült: előfordult, hogy homokszem került a gépezetbe. Az ügyvédi iroda egy francia ügyfele például tíz év működés után 2013-ban fel szerette volna oszlatni a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett vállalatát, hogy hozzáférjen a társaság által a genfi HSBC bankban időközben felhalmozott 3 millió euróhoz. A bökkenő azonban az volt, hogy a bankkal és a Mossack Fonsecával L’Oiseau (A Madár) álnéven levelező ügyfél cégének kedvezményezettje szintén a WWF volt, amelynek aláírása három formanyomtatványon is szükségesnek bizonyult a vállalat felszámolásához. A Madár – mivel valójában semmiféle kapcsolatban nem állt a WWF-fel – végül hamis aláírással ellátott nyomtatványokat adott be.

A WWF tevékenységéért felelős igazgató, Maria Boulos jelezte: az ügyletek szervezete beleegyezése és tudomása nélkül történtek, és jogi válaszlépéssel fenyegette meg az ügyvédi irodát. Az offshore-botrányban főszereplő Mossack Fonseca a Sonntagszeitung szerint nem válaszolt a segélyszervezetek jó hírének besározásával kapcsolatos kérdésekre. A működését feltáró iratok napvilágra kerülése óta az ügyvédi iroda vezetői többször is visszautasították az őket ért vádakat, és jelezték, hogy tevékenységük során teljes mértékben tiszteletben tartották a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »