A volt brit kormányfő szerint a Brexit az "orosz rulettel" egyenlő

A volt brit kormányfő szerint a Brexit az "orosz rulettel" egyenlő

Sir John Major volt brit kormányfő szerint “orosz rulettet” játszanak, akik szorgalmazzák, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki 1990 és 1997 között állt a brit kormány élén, a brit sajtó pénteki beszámolói szerint egy hongkongi üzleti rendezvényen kijelentette: a befektetők “szinte kivétel nélkül” azt mondják neki, hogy “rossz ötlet lenne” Nagy-Britannia távozása az EU-ból.

Sir John szerint “a brit gazdaság jövőjével játszanak orosz rulettet” a Brexit – vagyis a brit EU-tagság feladása – mellett kampányolók, akik “hamis statisztikákra és valószínűtlen forgatókönyvekre alapozott ostoba és szélsőséges érveket” hangoztatnak.

Valószínűtlen például, hogy kilépése esetén Nagy-Britannia teljes körű szabadkereskedelmi megállapodást köthetne az EU-val – ahogy azt a Brexit-tábor állítja -, mivel az unióban maradó tagországok “aligha jutalmaznák meg” Londont ilyen szerződéssel – mondta a volt miniszterelnök.

Major szerint ugyanis a távozással Nagy-Britannia az egész EU-t súlyosan meggyengítené, és egyes tagországok “ötvenévnyi törekvést látnának veszélyeztetve”.

Ha az EU végül hajlandónak bizonyulna is valamilyen kereskedelmi megállapodásra Nagy-Britanniával, a feltételek keményebbek lennének, mint ahogy azt a derűlátó Brexit-pártiak elképzelik – mondta a konzervatív brit politikus.

Major szerint a távozást pártolókat “romantikus nosztalgiázás fűti” egy régmúlt kor után, egy olyan világban, amely azon az időszakon már túllépett.

John Major évek óta hangoztatja aggodalmait a brit EU-népszavazással kapcsolatban. Két éve, egy üzleti rendezvényen felszólalva úgy fogalmazott, hogy “rettenetes következményekkel” járna, ha a brit választók Nagy-Britannia EU-tagságának feladására voksolnának. Major akkori érvelése szerint a kilépés fontmilliárdokba kerülne a brit gazdaságnak, Nagy-Britannia nemzetközileg elszigetelődne, ugyanakkor továbbra is tartania kellene magát az EU-szabályokhoz, amelyek kidolgozására viszont már nem lenne befolyása.

Tavaly egy BBC-interjúban pedig kijelentette, hogy a Brexit az Egyesült Királyság széteséséhez is vezethetne, mivel ebben az esetben újból napirendre kerülne a skót függetlenségi népszavazás, és a skót választók ezúttal “jelentős eséllyel” meg is szavaznák Skócia elszakadását.

Az újabb skóciai függetlenségi népszavazás lehetőségére Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is tett már utalást. Többször hangoztatott álláspontja szerint ha a skótok többsége a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a bennmaradás mellett voksol, miközben az Egyesült Királyság összlakosságának többsége a kilépésre szavaz, akkor elkerülhetetlenné válhat az újabb referendum kiírása a skót függetlenségről.

Skóciában 2014 szeptemberében tartottak népszavazást a függetlenné válásról. A referendumon az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »