A volán mögé ültetné a nőket a szaúdi milliárdos

Habár Szaúd-Arábiában a nők közel fele rendelkezik autóval, vezetniük a hatályos jogszabályok szerint nem szabad. Ezt elégelte meg a szaúdi királyi család egyik tagja és Twitter üzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy épp itt az ideje, hogy a nők is a volán mögé ülhessenek – írja az AFP.

Alwaleed bin Talal herceg már régi szószólója a nők jogainak Szaúd-Arábiában, a világ egyetlen olyan országában, ahol nem vezethetnek autót a nők. A herceg nem tagja a szaúdi kormánynak. Egy rijádi székhelyű befektetési vállalat vezetője, amely több nyugati cégben is érdekeltségekkel rendelkezik. Elsőként ez a vállalat alkalmazott szaúdi nőt utasszállító repülőgépek pilótájaként. 

A Twitter üzenet után, kedd este egy hosszabb közleményt is kiadott Alwaleed hivatala: ebben több pontban felsorolják, miért van szükség a tilalom feloldására.

A herceg szerint a jelenlegi tilalom olyan alapvető emberi jogokkal vetekszik, mint a képzéshez való jog. Alwaleed ugyanakkor gazdasági okokkal is magyarázta, miért volna szükség a tilalom megszüntetésére: a szaúdi királyságban ugyanis nem életképes alternatíva a tömegközlekedés használata, így a nőknek jelentős anyagi költségekkel jár a taxi-rendelés. Ráadásul ezzel a külföldi munkavállalók pénztárcáját gazdagítják. A szaúdi herceg azonban még ennél is tovább ment, és kijelentette: amennyiben a nők férjüket kérik meg, hogy utaztassák őket, azzal az ország munkaereje is csökken, hiszen a házastárs munkaidejében tesz eleget a kérésnek.

Az AFP cikke megjegyzi, hogy a nők jogainak kiszélesítése 2013-ban kezdődött Abdullah király uralkodása alatt. Már évekkel ezelőtt is szó volt arról, hogy a szaúdi törvényhozó testület, a Súra Tanács tárgyal a tilalom esetleges feloldásáról, ám ezidáig ez nem következett be. Szaúd-Arábiában közel huszonöt évvel ezelőtt tiltották meg hivatalosan a nőknek az autóvezetést.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »