A vizsgálat lezárult, felejtsük el…

A vizsgálat lezárult, felejtsük el…

Ha már filmcímeket idézünk, ki ne ismerné Harry Potter történetét, s benne a főgonoszt, Voldemort nagyurat, akinek ugyebár nem mondjuk ki a nevét. Így tett a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Akadémiai Szenátusának különleges bizottsága is, mely többek között Danko 2000-ben megírt rigorózus munkáját is vizsgálta a plágiumgyanú miatt. A végeredmény: erről kiadott jelentésében egyszer sem szerepel a „plágium” kifejezés.

A jelentésre reagálva Danko megköszönte a bizottságnak, hogy nem hozott ellene tendenciózus ítéletet. „Értékelem, hogy a bizottság megállapította: a kisdoktori munkámmal kapcsolatos eljárás az akkor érvényes előírásokkal összhangban zajlott le, és hogy nem került sor semmilyen törvénysértésre. Az egész szövegben egyszer sem szerepel a plágium szó, melyet az ellenfeleim annyira szerettek volna látni.

– jelentette ki Danko a pénteki sajtótájékoztatóján.

A besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Akadémiai Szenátusának különleges bizottsága, amelyet az egyetemen készült kisdoktori munkák plágiumgyanújának kivizsgálására hoztak létre, a szenátus pénteki ülésén megállapította, miszerint

A továbbiakból kiderül: „A munka tartalmaz olyan részeket, amelyeket a forrásmunkákhoz képest bizonyos mértékig átalakított, nagy része azonban nagymértékű egyezést mutat a forrásokkal, néhány helyen a tagolás, a fejezetek és alfejezetek is egyeznek”.

A továbbiakban megállapították, miszerint: „Az egyetem belső rendszerének előírásait nem sértették meg. A média által is tárgyalt kisdoktori munkák esetében részben az egyetemet mint intézményt terheli a felelősség abban az értelemben, hogy annak idején nem voltak pontosan rögzítve a tudományos publikálás szabályai, amelyek mindenkire nézve kötelező érvényűek lettek volna, ezek számonkérése tehát nem lehetséges” – hangsúlyozta pénteken Miroslav Hužvár, a Bél Mátyás Egyetem Akadémiai Szenátusának alelnöke.

A szenátus ezzel összefüggésben elfogadott egy határozatot, mely szerint az egyetem nevében vállalja a felelősséget az akadémiai etika megsértésének eseteiért a Bél Mátyás Egyetem Jogi Karán publikált kisdoktori munkákkal összefüggésben, mely esetek bizonyítást nyertek.

Hírdetés

Szóval a döntés amolyan „ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes” módra sikeredett (bár ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor ez inkább amolyan vemhes, de mégsem az) de azt hiszem, ezen igazából senki sem lepődött meg.

Az eredmény természetesen nem elégíti ki az ellenzéket, az SaS azonnali lemondásra szólította fel Andrej Dankót (SNS) az ügy miatt, s kilátásba helyezte, ha ezt nem teszi meg, ismét indítványozni fogják a leváltását. Az SaS egyben feltette a kérdést a Smer-SD és a Most-Híd képviselőinek, hogy valóban hajlandóak-e elfogadni egy olyan embert a parlament elnökének, akire rábizonyították a plágiumgyanút…

„Emília S. a Komenský Egyetemen még 1999-ben leadott egy ugyanilyen kisdoktori munkát. Danko pedig ugyanezt, hogy ne legyen gyanús, a Bél Mátyás Egyetemre nyújtotta be” – jelentette ki.

Miroslav Beblavý, az Együtt (Spolu) párt elnöke szerint a Bél Mátyás Egyetem szakmai bizottsága hivatalosan megerősítette, hogy Andrej Danko csaló és plagizátor. „Az Együtt nevében szeretném értékelni a bizottsági tagok civil kurázsiját, akikre bizonyosan nyomást gyakoroltak, hogy az esetet úgy könyveljék el, mintha nem történt volna meg” – mondta Beblavý. Hozzátette: „Szlovákia az Európai Unió keleti országa, s az Európai Unióban a politikusok ilyen botlások miatt le szoktak mondani a tisztségükről. Andrej Danko az Eurázsiai Unió legnyugatibb tagjává akarja tenni országunkat, ahol a vezetőkre nem érvényesek a szabályok. Ne engedjük meg neki, ragaszkodjunk hozzá, hogy távozzon a parlament elnöki székéből” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

A koalíciós partner Most-Híd szóvivője, Debnár Klára kijelentette, Andrej Danko házelnöknek kell eldöntenie, miként reagál a Bél Mátyás Egyetem bizottságának szakvéleményére.

A Most-Híd képviselői betartják a koalíciós egyezményt. Nem gondoljuk, hogy a kormány működésének és az ország stabilitásának egy ember hibáján kellene múlnia, ezért nem veszünk részt a szavazáson” –nyilatkozták. A Most-Híd akkor azt is kijelentette, hogy álláspontjuk szerint Dankónak személyes döntést kell hoznia. Az SNS, amely kiáll Danko mellett, emiatt kritizálta a pártot.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »