A vitaminok hozzájárulnak számos enzim hatékony működéséhez, de nem építőmolekulák

A vitaminok hozzájárulnak számos enzim hatékony működéséhez, de nem építőmolekulák

Szervezetünk, sejtjeink fontos építőegységei a fehérjék, lipidek és cukrok. Ezeket további építőmolekulákból állítják elő sejtjeink, ám ezek között az építőmolekulák között már találunk olyan, esszenciálisnak nevezett aminosavakat és zsírsavakat, amelyeket saját erőnkből nem tudunk létrehozni. Külső forrásra kényszerülünk.

Az aminosavakra elsősorban és nagy mennyiségben a fehérjék felépítése miatt van szükségünk. Esszenciális aminosav például a triptofán, ebből komoly forrást biztosítanak a bélbaktériumaink, és persze a fehérjedús élelmiszerek is. Az esszenciális zsírsavak közül jól ismertek az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak. Vidékünkön fontos beviteli forrásuk az olajos magvak, elsősorban a dió. A tengeri halak is nagyobb mennyiségben tartalmaznak számunkra esszenciális zsírsavakat.

Az esszenciális aminosavakból és zsírsavakból nagy mennyiségre van szükségünk, hiszen beépülnek a sejtvázba, a sejtmembránba, hormonok, szabályozó molekulák, enzimek alkotói. A vitaminok viszont olyan esszenciális molekulák, amelyekből lényegesen kisebb mennyiségre van szükségünk. A vitaminok hozzájárulnak számos enzim hatékony működéséhez, számos folyamat irányításához, ám a legszorosabb értelemben véve nem tekintjük őket építőmolekuláknak.

A vitaminok felosztása

A vitaminokat a szerint csoportosítjuk, hogy vízben vagy zsiradékban oldódnak-e jobban. Ez a csoportosítás a gyakorlat szempontjából rendkívül fontos, hiszen a zsírban oldódókat könnyedén felhalmozzuk, míg a vízben oldódók gyorsan kiürülnek. Zsírban oldódik az A-, D-, E-, valamint a K-vitamin. A többi vízoldékony.

A zsírban oldódó vitaminok könnyű felhalmozásából a könnyű túladagolás veszélye is következik. Ez talán leginkább szembetűnő az A-vitamin esetében. Mivel a máj gazdag vitaminraktár, várandósság alatt érdemes kerülni a máj fogyasztását, nehogy A-vitamin túladagoláshoz vezessen, ami árt a magzatnak. Az E-vitaminról az anitoxidáns tulajdonságát emelném ki. A K-vitamin kapcsán érdemes egy gondolatot a véralvadásgátló gyógyszerekre szentelnünk. A hagyományos véralvadásgátló gyógyszerek, az acenokumarol vagy a warfarin a K-vitamin ellen hatnak. Ez viszont fordítva is igaz, nagy mennyiségű K-vitamin fogyasztása gyengítheti ezeknek a véralvadásgátlóknak a hatását. Sok K-vitamin található például a káposztafélékben, brokkoliban, karfiolban.

A D-vitamin meghatározó szerepe

A legnagyobb figyelmet általánosságban véve a D-vitamin érdemel. Nem véletlen, hogy a huszonegyedik század C-vitaminjának is szokták nevezni.

Hírdetés

A D-vitamin nem csupán az erős csontokhoz szükséges, az immunrendszer megfelelő működéséhez, autoimmun betegségek ellen, vastagbél- és emlőrák megelőzéséhez, legyőzéséhez, hangulatzavarok mérsékléséhez is szükségünk van rá.

Áprilistól októberig, ha naponta legalább fél órát napon, szabad levegőn tartózkodunk, a szervezetünk képes előállítani a szükséges mennyiséget. Ez tehát egy kuriózum, hiszen elvileg képesek vagyunk D-vitamin előállítására. Mégis indokolt a vitaminok közé sorolni, mert a saját magunk által megtermelt mennyiség a legtöbbször nem elegendő. Októbertől márciusig, tehát a sötétebb, hidegebb őszi-téli időszakban mindenképpen javasolt a pótlása. Kamaszkorban és felnőttek számára napi 2000 nemzetközi egység bevitele a javasolt. Csecsemők, kisgyermekek és kisiskolás korúak esetében a dózis ennél alacsonyabb.

Zsírban oldódó, azaz jól raktározódik, ezért a szükséges mennyiséget heti vagy akár havi egy alkalommal is bevihetjük. Úgy számoljunk, hogy minden napra kijöjjön a szükséges 2000 nemzetközi egység. Ennél nagyobb mennyiségre valamilyen súlyos betegség kezelése kapcsán lehet csak szükség, rövid távon alkalmazva. Ilyen napjainkban a koronavírus-fertőzés. A kórházba kerültek túlélési esélyein sokat segít, ha öt napig minden nap megkapja a heti dózist, majd napi dupla adagot, amíg kórházban tartózkodik. Ez az úgynevezett telítő dózis, a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban azért került előtérbe, mert megfigyelték, hogy súlyosabb lefolyás, szövődmények gyakran a D-vitamin-hiányos betegeknél alakulnak ki. Hosszú távon a telítő dózis veszélyes, felborítja a kalcium-anyagcserét, tönkreteszi a vesét, orvosi felügyelet nélkül tilos alkalmazni.

A vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminokból – ide tartoznak a B-vitaminok és a C-vitamin – felesleges hatalmas dózisok bevitele, hiszen a felesleg még aznap kiürül a vizelettel. Mivel nem vagyunk képesek sokat raktározni belőlük, hiányukból eredően sokféle betegség alakulhat ki, hiszen nagyon változatos vitamincsaládról van szó.

Hiányuk következtében egyebek mellett a vérképzés zavarai, az idegrendszeri betegségek, hangulatzavarok, alvászavarok, izomgyengeség, bőrtünetek, a sebgyógyulás zavarai, az immunrendszer gyengesége fordulhatnak elő, hiányuk a meddőség oka is lehet.

Jól ismert a skorbut, ami a C-vitamin hiányára vezethető vissza. Ezeknek a vitaminoknak a napi szükségletét a zöldségben, gyümölcsben gazdag étrend általában fedezi. Fontos kivétel a B12-vitamin, ez növényi eredetű táplálékban nem fordul elő! Ráadásul a felszívódásához az emésztőrendszer által kiválasztott speciális fehérje is szükséges, és mindössze a vékonybél egy bizonyos szakaszán képes a szervezetünkbe jutni. Az emésztőrendszer betegségei esetén tehát a B12-vitamin felszívódási zavara léphet fel.

Az egészséges élethez nélkülözhetetlenek a vitaminok. A változatos étrend nagy részüket biztosítja, de ne feledkezzünk el a D-vitamin pótlásáról. Ennek a vitaminnak a hiánya a legaktuálisabb manapság az európaiak körében. A hiány korrigálásával rengeteget tehetünk egészségünk védelméért!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »