A visszatérő dzsihádisták fele pusztítani akar

A Németországba visszatérő terroristáknak csupán a negyede hajlandó együttműködni a német hatóságokkal – derült ki egy 61 oldalas berlini jelentésből, mely belbiztonsági és szövetségi bűnügyi hatóságok segítségével készült.

A Szíriából vagy Irakból visszatérő német állampolgárok közül csak minden negyedik hajlandó együttműködni a német hatóságokkal – írta a német Local a Die Welt hétfői cikke alapján.

A 61 oldalas jelentés belbiztonsági és szövetségi bűnügyi hatóságok közreműködésével készült. A dokumentumok szerint az elmúlt években körülbelül 850 ember utazott ki az Iszlám Államhoz, közülük 784-en 13 és 62 év közöttiek.

Több mint a harmaduk (274) már visszatért Németországba, a hazatérő harcosok fele pedig szélsőséges eszméket vall és hirdet.

Így kezdődött az agymosás

A jelentés arra is kitér, milyen módon sikerült radikalizálni már kiutazásuk előtt a szóban forgó harcosokat. Az agymosásért főként ismerős csoportok a felelősek: a kalifátusi területeken tartózkodók segítségével az interneten, majd helyi mecsetekben ismerkedtek meg a vallási gyűlölettel.

A toborzók különórákat tartottak a könnyen befolyásolható, elégedetlen embereknek.

Rengetegen váltak a szélsőséges iszlám követőjévé különböző szemináriumoknak köszönhetően, de a “Hazugságok!” – nevű koránt dicsőítő vallásos program is rengeteg embert állított a terroristák oldalára. A német hatóságok nem bántak kesztyűs kézzel a Korán extrém változatát osztogató csoporttal, akiket egy novemberi országos razzia keretében fogtak el.

A Németországba visszatért 274 ember 8 százaléka szimplán taktikai okokból látogatott haza. Pénzért és fegyverekért utaztak vissza, így várhatóan nem tervezték, hogy sokáig Németországban maradnak. Tíz százalékuk megelégelte a kinti életkörülményeket, kiábrándultak a mártíromságból és elegük lett a harcosok életviteléből.

Egyre kevesebben utaznak ki a kalifátusi területekre

A jelentésből kiderült, hogy a Szíriába és Irakba utazó németek egyharmada még mindig a konfliktuszónákban él. A másik harmad hazatért, közülük sokakat már le is tartóztattak. Az utolsó harmad minden valószínűséggel egy másik országban várja az Iszlám Állam utasításait, egyesek pedig új név alatt próbálnak új életet kezdeni.

A kiutazó terroristák száma is jelentős csökkenésnek indult. Míg 2014-ben több mint 100 ember utazott ki az Iszlám Államhoz, 2015 és 2016 nyara között mindössze 49-en csatlakoztak a terrorszervezethez. A hatóságok szerint ez a csökkenés az Iszlám Állam szigorú szabályainak köszönhető, mivel sok német állampolgár kész kiutazni és eltökélten harcolni a hazájától távoli vidéken, viszont nem akar németországi terrortámadásban részt venni.

A vizsgált dzsihádisták 21 százaléka nő, kétharmaduk német állampolgár, a többiek Törökországból, Szíriából, Oroszországból vagy Libanonból származnak.

A hazatérő harcosok zöme német állampolgár, viszont minden harmadik kettős állampolgár, német-török, német-marokkói vagy német-tunéziai.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »