A visegrádi országok közös rádióműsort hoznak létre

A lengyel és a magyar rádióhallgatóknak többek kellene tudniuk egymásról – mondta Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója azon interjúk egyikében, amelyeket e heti varsói látogatása során a lengyel közszolgálati rádiónak adott, és amelyek során bejelentették a visegrádi országok közös rádióműsorának létrehozását.

Az MTVA vezérigazgatója Barbara Stanislawczyknak, a lengyel közszolgálati rádió főigazgatójának vendégeként adott interjút hétfőn és kedden. Stanislawczyk bejelentette: legkésőbb a jövő év elején a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közös, a nemzeti nyelveken sugárzó rádióműsort indítanak. A műsor terjedelméről és sugárzási idejéről nem közöltek részleteket.

A lengyel kezdeményezésre induló, a Visegrádi Alap támogatásával készítendő műsor “könnyen megvalósítható, nem költséges, és jó eredményeket hozhat” – mondta Stanislawczyk. Szerinte az adásban a V4 egészéről és az egyes országok aktuális eseményeiről szóló programok egyaránt szerepelnének.

A kulturális, társadalmi és politikai témájú műsorokat a nemzeti szerkesztőségek munkatársai készítik – tette hozzá a lengyel rádió főigazgatója.

Vaszily Miklós ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nagy híve a visegrádi és az európai együttműködésnek.

“Együtt kell működnünk polgáraink és térségünk érdekeinek népszerűsítésében” – jelentette ki, hozzátéve: támogatja a közép-európai országok együttműködésének minden formáját, és különösen nagy híve a lengyel-magyar együttműködésnek.

“Úgy gondolom, e két országot, e két nemzetet igen sok dolog köti össze. Közös történelmünk és közös jövőnk van” – fűzte hozzá.

Fontos, hogy “példaként tekintsünk egymásra, hallgassunk egymásra, és minél többet tudjunk meg egymásról” – mondta Vaszily Miklós, hozzátéve, hogy a lengyel hallgatóknak “magyarországi eseményeket, embereket, zenét, kultúrát” szeretne bemutatni.

A rendszerváltás utáni első évekre utalva Vaszily Miklós úgy vélekedett, hogy volt idő, amikor a V4-ek közül “mindenki Nyugat-Európa felé kacsingatott, és a szükségesnél kevesebb figyelmet szentelt térségünknek.”     

“Úgy gondolom, túlléptünk ezen az időszakon” – mondta.

A térség közszolgálati rádióinak együttműködési lehetőségeiről szólva megemlítette a digitális adások kölcsönös kihasználását is.

Stanislawczyk elmondta: a közös rádióműsoron kívül a V4-ek közmédiumainak vezetői közös zenei fesztiválról is gondolkodnak.

“Igazából keveset tudunk egymás kulturális tevékenységéről, ezt akarjuk bepótolni” – tette hozzá, megjegyezve: a visegrádi országok közös kulturális gyökerekkel rendelkeznek, amelyek “igazából egész Európa kulturális gyökerei is egyben”, és a térség országai számára fontos ezek megőrzése, ápolása.

A lengyel rádió igazgatója kilátásba helyezte: a közös tervekről az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (European Broadcasting Union) kelet-közép-európai csoportjának találkozóján is tárgyalnak, amelyet szeptember 30-án tartanak Prágában, és szó lesz róluk a V4 médiaszolgáltatói vezetőinek rendszeres találkozóján is, amelyet ezúttal Krakkóban szerveznek október 7-én.

A szeptember eleji krynicai nemzetközi gazdasági fórumon Jacek Kurski, a lengyel közszolgálati televízió főigazgatója egy angol nyelvű közös visegrádi hírtelevízió tervezetét is benyújtotta a V4 kormányfőinek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »