A visegrádi négyek együttműködését is erősítik a Lévai Fotográfiai Napok rendezvényei

A visegrádi négyek együttműködését is erősítik a Lévai Fotográfiai Napok rendezvényei

Tizennégy kiállítás és mintegy fél tucat kísérőrendezvény szerepel a tizennegyedik alkalommal megrendezett Lévai Fotográfiai Napok eseményfolyamában. Az előző évekhez hasonlóan a 2021-es évadban is a főleg visegrádi négyek tagállamaiból érkeztek a kiállító művészek.

Alžbeta Sádovská, a Lévai Regionális Művelődési Központ igazgatója magyar és szlovák nyelven köszöntötte a június 4-ei központi rendezvény résztvevőit.

Köszöntőjében elmondta: az idei évad kissé különlegessé vált, ez nagyrészt a koronavírusnak köszönhető.

Hozzátette: az idei eseményen a szlovákiai fotóművészek mellett magyar, lengyel, cseh, holland, valamint francia, illetve kínai művészek is bemutatkoznak Léván. Mindazonáltal különféle fotókluboknak is teret adnak.

A neves nemzetközi eseményfolyam főszervezője a Lévai Regionális Művelődési Központ, a társszervezők között találjuk többek között a Pozsonyi Magyar Intézetet, a Pozsonyi Lengyel Intézetet, a Pozsonyi Francia Intézetet, valamint számos civil szervezet is.

„A fotófesztiválnak nagy hagyománya van jelentős nemzetközi sikerrel” – jelezte Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.

A fotóművészek névsora igen színes, ugyanígy a kiállított anyag is sokszínű. A hagyományokhoz hűen az idei évben is számos lévai kiállítótérben mutatkoznak be a Lévai Fotográfiai Napok művészei.

Hírdetés

A június 4-ei központi rendezvényen nyitották meg mások mellett a francia Sarah Ritter és a cseh Jindřich Štreit tárlatát a zsinagógában. A felvidéki magyar Szőke Erika tárlatát a Barsi Múzeum Nécsey Galériájában nyitották meg. A magyarországi Héjja Gabriella és a lengyel Marcin Ryczek tárlatát a múzeum Dobó-kastélyában rendezték be.

Emellett a város központi terének tekinthető Hősök terén kültéri tárlat várja az arra járókat. A nőiség témáját felölelő kiállítás cseh Dana Kyndrová alkotásait mutatja be.

Az idei évben is bekapcsolódott a rendezvénybe a város szívében lévő Dituria bevásárlóközpont. Az épület központi terében Galyasi Attila Géza fotográfiáit csodálhatják meg. Ugyancsak itt kaptak helyet a kínai Wei Xiang és a holland Eli Dijkers alkotásai is.

Immár sokadik alkalommal csatlakozott az eseményfolyamhoz az ipolysági Menora Saag Centrum Artis, itt a magyarországi Pusztaszeri Katalin fotói láthatóak. Léván kiállít továbbá Viktória Komárová, a zsolnai Obzor fotósklub, valamint a lévai Fotogravity Polgári Társulás. A tárlatok mellett előadások, workschopok színesítik a programot.

A Lévai Fotográfiai Napoknak immár huzamosabb ideje egyik társszervezője a Pozsonyi Magyar Intézet. „Ez az esemény az egyik legjelentősebb rendezvény a fotográfusok körében, melynek minden évben magyarországi vendégművészei is vannak. Az intézetünk egyik legfontosabb küldetése a magyar kultúra támogatása és bemutatása Szlovákiában. Ez a fotófesztivál kiváló lehetőség ad arra, hogy a magyar művészek bemutatkozhassanak Léva városában. Az intézetünk ezt támogatja, fontos programpontunk a fesztivál” – nyilatkozta a Felvidék.ma kérdésére Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.

A tárlatok többsége a hónap közepéig, illetve a június végéig láthatóak az egyes helyszíneken.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »