A vírus sem tudta legyőzni a magyar sportot – a 2020-as év sikerei

A vírus sem tudta legyőzni a magyar sportot – a 2020-as év sikerei

Vízilabda Eb győzelem Budapesten, aranyeső a debreceni rövidpályás Eb-n, Babos Timiék párosban megnyerték az Australian Opent és a Roland Garrost, a Fradi 25 év után jutott be a BL-csoportba és a fociválogatott is ott lesz jövőre a budapesti Eb-n – a járvány ellenére is kitettek magukért sportolóink 2020-ban. Nekik is köszönhetjük, hogy ez az év nemcsak a szomorúságról szólt.

Ahogy az élet minden területére, úgy a sport világára is óriási hatással volt a koronavírus-járvány: márciusban szinte napok alatt minden idei eseményt elhalasztottak vagy töröltek, felfüggesztették a csapatsportágak bajnoki küzdelmeit, és csak nyáron kezdett újra életjeleket adni a sport.

A 2020-as esztendő két legnagyobb eseménye a tokiói olimpia, illetve a labdarúgó Európa-bajnokság lett volna, ezeket szintén elhalasztották egy évvel, és az ötkarikás játékokat megelőző kvótaszerző versenyek is elmaradtak. Világbajnokságot szinte egyáltalán nem, és Európa-bajnokságot is csak néhányat rendeztek idén.

Ennek ellenére a magyar sportolók idén is bizonyították, hogy tudnak küzdeni és van szívük!

Januárban Magyarország még meg tudta rendezni a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot Debrecenben, illetve a vízilabda Eb-t a Duna Arénában.

Előbbin négy arany- és három ezüstérmet nyert a hazai csapat, a Liu testvérek, Shaoang és Shaolin Sándor, a négy egyéni versenyből háromban kettős sikert arattak.

Shaoang összetettben diadalmaskodott bátyja előtt, aki 500 és 1000 méteren győzött öccsét megelőzve. Liu Shaoang emellett 1500 méteren is első lett.

Liu Shaolin Sándor (balra) és testvére, Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon a debreceni Főnix Csarnokban (Fotó: MTI/Illyés Tibor).

Magyar sikert hozott a vízilabdázók kontinensviadala is, a férfiválogatott 21 év után lett újra Európa legjobbja. Märcz Tamás együttese a döntőben drámai csatában, ötméteresek után 14-13-ra győzte le a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapatot.

A finálé hőse Vogel Soma lett, aki csak az ötméteres-párbajban kapott lehetőséget, de Alvaro Granados lövését védve eldöntötte az összecsapást. A magyarok összességében 13. alkalommal, és 21 év szünet után lettek újra a kontinens legjobbjai, ez volt a leghosszabb „böjt” a sportág hazai történetében. A női tornán Bíró Attila együttese bronzérmet nyert.

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a budapesti vízilabda Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt).

Ezután hosszú ideig kellett várni az újabb magyar sikerre, miután a világjárvány hónapokra megbénította a sportvilágot.

Az év egyik legsikeresebb magyar sportolója Babos Tímea volt. A soproni teniszező a francia Kristina Mladenoviccsal januárban megnyerte az Australian Opent. Babosék a döntőben 6:2, 6:1-re győzték le  a Hszie Szu-vej, Barbora Strycova tajvani, cseh duót. A háromszoros WTA-világbajnok Babos a 23. tornagyőzelmét aratta párosban,

Hírdetés

és a 2018-as Australian Open, valamint a 2019-es Roland Garros után a harmadik Grand Slam-trófeáját szerezte meg.

A magyar-francia páros októberben megvédte címét a női párosok versenyében a francia nyílt teniszbajnokságon, a Roland Garroson. A döntőben 6:4, 7:5-re győztek az Alexa Guarachi, Desirae Krawczyk chilei, amerikai duó ellen. Ezek után nem csoda, hogy párosukat választották az esztendő legjobb kettősének a női versenyeket szervező WTA-nál.

Babos Tímea (balra) és a francia Kristina Mladenovic ünnepel a bajnoki trófeával a párizsi Roland Garros Stadionban (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat).

Labdarúgásban a nyár végére, illetve őszre koncentrálódtak a magyar sikerek, amelyek azonban alaposan kárpótolták a drukkereket a tavaszi meccsböjtért.

A Ferencváros  végigmenetelt a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és 25 év után újra a csoportkörbe jutott, ahol a sorsolásnak köszönhetően olyan sztárcsapatokkal játszhatott, mint a Juventus és a Barcelona. Így a magyar csapat olyan sztárok ellen harcolhatott, mint Lionel Messi, vagy Cristiano Ronaldo.

Lionel Messit gyakran több fradistának kellett őriznie (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Estevez).

Az FTC az olasz és a spanyol együttestől két-két alkalommal kikapott, ahogyan egyszer a Dinamo Kijevtől is, az ukránokkal viszont hazai pályán döntetlent játszott. Magyar együttesnek 11 év után sikerült újra a csoportkörbe kerülnie a BL-ben.

Sigér Dávid és a Ferencváros jó idényt zárt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

A magyar futballválogatott is kitett magáért abban a bő kéthónapos periódusban, amikor újra lehetett meccseket rendezni.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata nyolc találkozót játszott idén, s ezek közül csak egyet veszített el.

A Nemzetek Ligája-csoportját megnyerte az együttes, így a sorozat legközelebbi kiírásában a legmagasabb osztályban szerepelhet.

A legemlékezetesebb az Izland elleni budapesti Európa-bajnoki pótselejtező-döntő volt, amelyen a 87. percben még az északiak vezettek, és álltak továbbjutásra. Ekkor azonban jött Nego Loic, majd a 92. percben egy remek lövéssel Szoboszlai Dominik.

Mindez azt jelentette, hogy a magyar labdarúgó-válogatott – története során először egymást követő második alkalommal – kijutott az Európa-bajnokságra, és jövőre olyan ellenfelekkel csaphat össze részben a Puskás Arénában, mint a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál, valamint a német válogatott.

Szoboszlai Dominik gólja után az egész csapat és az egész ország ünnepelt (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Szoboszlai decemberben a Salzburgtól a német RB Leipzighez szerződött, ahol Gulácsi Péter és Willi Orbán csapattársa lesz. A 20 esztendős játékos négy és fél évre szóló szerződést kötött a klubbal.

A nemzetközi szövetség (FIFA) az évzáró világranglistájával kapcsolatban megjegyezte: 2020-ban a magyaroké volt a legnagyobb fejlődés, egy év alatt 44 pontot szereztek, és ezzel 12 helyet léptek előre, jelenleg a 40. a magyar válogatott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »