A villamosenergia díjszabásának emelkedése miatt újabb áremelkedési dömping várható Ukrajnában

Szeptemberben a villamosenergia díjszabásai 27,8 százalékkal emelkedtek Ukrajnában, tavasszal további emelésre számíthatnak az ukránok – jelentette ki Dmitro Marunics, az Energetikai stratégiai alap társelnöke a Golos.ua hírügynökségnek adott kommentárjában.

A szakértő szavai alapján a következő év márciusában várható az ötödik, befejező szakasz a villamosenergia díjszabásemelésének folyamatában.

A villamosenergia 27-28 százalékos drágulása még másfél évvel ezelőtt lett jóváhagyva. Ez előreláthatólag 2017 márciusában vagy áprilisában fog megtörténni. A szakértő megjegyezte, hogy az IMF-el kötött memorandumban az újabb áremelésről konkrétan nincs szó, azonban valószínű, hogy további emelések is lesznek.

A szakértő szavai alapján a Villamos Energia Árát Szabályozó Állami Bizottság bármilyen áremelésről szóló döntést meghozhat.

„Először a lakosság számára emelték az árakat, hogy megszüntessék a keresztfinanszírozást, de több okból kifolyólag ez a cél nem valósult meg. Éppen ezért nem zárom ki, hogy az ukrán kormány még visszatér a villamosenergia megemelésének a kérdéséhez, mivel az utóbbi két és fél évben ez a tendencia tapasztalható. Ezért a márciusi áremelés nem az utolsó lesz az országban. Emiatt mennyire növekszik meg majd az infláció, az még kérdéses, mivel a fogyasztói árak indexe, melyet az Állami Statisztikai Hivatal ad meg, nem megalapozott. Nagy valószínűség szerint az adatokat manipulálják.” – mondta Margitics.
 

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: villamosenergia, áremelkedés, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »